„Ще бъдеш в бяло“ на Яворов на матурата по БЕЛ

Яворов на матурата по БЕЛ

„Ще бъдеш в бяло“ на Пейо Яворов  е стихотворението, по което зрелостниците трябваше да избират да пишат литературно интерпретативно съчинение или есе на матурата по Български език и литература. Темата на есето „Любовта като храм”  не е затруднила голяма част от  учениците, които завършват. Изпитът започна в осем часа и  продължи четири астрономически часа.

Повечето от зрелостниците  са предпочели да напишат есе на последната задача от държавния зрелостен изпит. Учениците бяха категорични , че темата на есето „Любовта като храм” не е трудна.

За да не преписват учениците, са взети строги мерки за контрол. Във всяка зала има по двама квестори и видеокамери. Интернетът в училищата е спрян.

Всички ученици след излизане от изпита първо звъняха по телефоните. Пред двора на  професионалната гимназия по строителни  технология „Пеньо Пенев” имаше само две майки, които чакаха децата си.

Според  двайсетокласниците тестът също е бил  лесен и може да се реши само от обща култура. Голямата част от зрелостниците използваха пълните четири часа, които имаха за изпита.

 

Подобни статии

Top