Ще има ли училища в ремонт и след началото на учебната година

Училища и детски градини в ремонт в Пловдив

Две училища и две детски градини в Пловдив ще бъдат в ремонт на първия учебен ден, съобщиха от общината. Това са Основно училище „Братя Миладинови“ и СОУ „Константин Кирил Философ“ в район „Южен“ и ОДЗ „Ралица“ и детска градина „Майчина грижа“. Реконструкциите в тях още не са започнали, като най-вероятно ще стартират тази седмица.

Всички други учебни заведения ще започнат нормално учебната година. В 14 общински училища в Пловдив ремонтните дейности вече са приключили, съобщиха от общината. Сред тях са математическата гимназия, СОУ „Св. Софроний Врачански“, СОУ „Паисий Хилендарски“ и училищата в Столипиново.

В две учебни заведения се извършва саниране на сградния фонд със средства по европейски проекти. Димитър Кацарски, зам.-кмет на община Пловдив: „ Знаете, че има пет училища, които минаха по фонд „Козлодуй“, там положението наистина е много добро, всички училища, които имат някакви проблеми, се стараем да помогнем, имаме поръчки, които влизат в националния екофонд, така че правим всичко възможно и се стараем всички училища да стартират учебната година в необходимата кондиция.”

В 33 училища все още продължават ремонтните дейности, като срокът за приключването им е съобразен с началото на учебните занятия. Реконструкцията на две училища може да продължи и след началото на учебната година, но това няма да пречи на учебния процес.

Летни ремонти текат и в 14 детски градини, част от тях по националния екофонд, а в други 14 строителните дейности са приключили. Димитър Кацарски: „ Очакваме сключване на договори стартиране на процедурите по ремонта. След изпълнението на този договор с националния екофонд, ще останат около 11 детски заведения, които няма да са минали процедурата по енергийна ефективност.” Ремонтите се извършват със средства от бюджета на училищата или от резерва за нерегулярни разходи. Община Пловдив финансира също ремонта и оборудването на помещения за разкриване на шест целодневни подготвителни групи в четири пловдивски училища.

Подобни статии

Top