Ще протестират ли учителите срещу МОН заради агресията?

Назрява учителски протест срещу безсилието и нежеланието на МОН и отговорните институции да се обсъдят и приемат адекватни и ефективни мерки за превенция на агресията в училище. За това предупреждава лидерът на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ – Юлиян Петров. Синдикалистът за пореден път с тревога алармира, че в образователната система има огромно напрежение от ширещата се агресия между ученици, от ученици към учители, от родители към учители. По думите му учители и директори ежедневно са поставени в ролята на усмирители и дежурните виновни и отговорни за разрастващата се агресия и насилие, вина, за която трябва да поемат отговорност и родителите и държавните институции.

„Педагозите са безсилни и без законови лостове да овладеят и изкоренят агресията в училище. Училището не може да се справи само, без родителското партньорство и без съдействие на оторизираните органи“, пише в отворено писмо до медиите Петров.

От синдиката заявяват също, че подкрепят искането на родителите за намаляване на броя на учениците в група и в паралелка. „За да има качествено предучилищно образование, максимумът от деца в група трябва да бъде 16“, коментират синдикалистите от „Подкрепа“.

От синдикат „Образование“ предупреждават и за нова опасност, която бързо набира скорост. „Част от родителите вече се вживяват в ролята на стратези, управленци и контрольори на системата на образованието. Честа практика стана да се рекетират директори и учители за оценки, ежедневно се намесват в работата на директори, на началници на регионални управления по образование и даже на МОН. Този негативен и порочен процес гарантирано ще вкара образователната система в хаос, ако не се намесят оторизираните институции и не се овладее този процес“, заявяват оттам.

„Синдикат „Образование“ заявява, че няма да допусне вменяване на нови психотестове за учителите, предлагани от родителите. Проверката на здравословното състояние на педагогическите специалисти е регламентирана в прилежащите наредби на Министерство на здравеопазването“, се подчертава в позицията. В нея се обръща внимание и на задължителното видеонаблюдение в образователните институции. Синдикалистите се обявяват против използването на СРС-та за подслушване и видеонаблюдение срещу учители и директори, без те да бъдат уведомени  и ще настоява за криминализирането на подобни действия, извършвани от родители, включително и когато за това се използват деца и ученици.

Синдикатът смята, че МОН и социалните партньори незабавно трябва да предприемат адекватни и ефективни мерки за борба срещу агресията в училище, като задължително трябва да се вменят забравените в закона задължения към родителите за превенция на агресията.

Подобни статии

Top