Ще съборят ли къщите на 50 семейства в Арман махала? (СНИМКИ)

Близо 50 ромски семейства от пловдивската „Арман махала“ ще останат без дом, ако администрацията на район „Северен“ изпълни заканата си да събори незаконно построените им къщи. Това ще стане след 12 март, когато е крайният срок собствениците да премахнат сами постройките.

Незаконните домове се намират в пространството между два от най-големите блокове в Пловдив, известни като големия и малкия Гигант. Те са построени върху общинска земя преди 35 години. В тях живеят над 50 семейства с по 5-6 деца. Едно от тях е на 32-годишната Руска Кунчева.

„Дадоха ни срок до 12-ти.  Няма къде да отиваме, имаме две деца, а едното е болно от сърце“, оплака се Руска. Тя се омъжила в квартала от 8 години. С мъжа си построили една стаичка, за да има къде да живеят. „Нищо не ни предлагат, ние не сме съгласни да се бутат тия постройки, тук отзад живеят  25 семейства“, отчаяна е Руска.

Според млад ром къщите в района са законни, защото са на  35 години. „То нали имаше амнистия за узаконяване на къщите? Като ни е строена къщата пак те узаконяват“, убеден е той.

Хората говорят неохотно за събарянето. Пред голямата недостроена къща на два етажа ромка ни заплаши с адвокати, ако снимаме къщата й. Според техни съседи от махалата, истината е друга: „До един са обезщетени от общината.  Всички си взеха апартаменти оттука. Трябва да им бутат къщите“, категоричен е мъж, който отказа да назове името си.

Оказа се, че преди години собствениците на нарочените за бутане къщи са обезщетени с апартаменти, които са продали и са построили незаконните къщи. Според кмета на „Северен“ Ральо Ралев, къщите трябва да бъдат съборени.

 

Подобни статии

Top