Ще тръгне ли делото срещу Иван Евстатиев?

Делото срещу бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев, който бе обвинен в сексуално насилие спрямо 16-годишна ученичка от градчето, трябва да стартира днес в Пловдивския районен съд. Това обаче най вероятно няма да стане, тъй като защитничката на Евстатиев – Ташкена Колчева, е в планиран годишен отпуск. По информация на DCNEWS адвокатката е внесла писмо до съдебния състав, с което го уведомява, че не може да присъства в съдебната зала.

Припомняме, че делото срещу бившия кмет на Стрелча бе разпределено да се гледа в Пловдивския районен съд от Върховния касационен съд. Причината бе, че в Панагюрския районен съд не може да се формира съдебен състав.

Панагюрското съдилище разполага само с двама съдии, които вече са участвали в производства за определяне на мярка за неотклонение на Иван Евстатиев. По закон те нямат право да гледат делото по същество, което е наложило ВКС да определи друг, еднакъв по степен съд. От своя страна пазарджишките магистрати си направиха отвод заради контактите, които са имали с Евстатиев като бивш юрист и кмет на Пазарджик.

Бившият кмет на Стрелча е обвинен в това, че на 15 януари тази година, е изнасилил 16-годишна ученичка, като преди това я е привел в безпомощно състояние. Според медицинската експертизи момичето е било девствено, а екскметът се е възползвал от нейната доверчивост, тъй като са се познавали.

Припомняме, че от началото на годината Иван Евстатиев е в следствения арест на пазарджишкия затвор с постоянна мярка „задържане под стража“, въпреки многобройните опити на защитата му да бъде освободен срещу парична гаранция или подписка.

Подобни статии

Top