Щъркел с GPS привлича туристи в Белозем

Село Белозем открай време е предпочитана дестинация от красивите птици, носещи пролетта и бебетата. В селото гнездят много щъркели, което дава на Белозем титлата „Европейско село на щъркелите“ през 2005 г. Всяка година германската природозащитна организация „Евронатур“ избира едно село в Европа с цел опазване на белия щъркел и стимулиране на екотуризма. Освен Белозем, в Европа има още 15 села на белия щъркел.

Белоземци, вече за 12-та поредна година, организират фестивал на Белия щъркел, каза за DCNEWS.BG един от организаторите – Снежина Костадинова. От 10:00 часа днес в парка на Белия щъркел ще бъде дадено началото на празника в името на всеобщия любимец – белия щъркел.

Празникът ще започне с музикално-танцова програма и фолклорни изпълнения.

В парка, освен сцена, има изградена и наблюдателна кула, където от сдружение „Зелени Балкани“ са подготвили бинокли за желаещите да наблюдават колониите от щъркели, които са свили своите гнезда върху покрива на училището. Там има над 20 гнезда.

Един от щъркелите в Белозем, който има GPS и може да бъде проследен по всяко време, къде се намира, ще бъде представен с презентация на „Зелени Балкани“ в читалището от 12:00 часа. Тази година организаторите са подготвили и работилница по грънчарство, така че всеки да може да пробва уменията си.

От около седем години към празника се присъединяват и местни производители, които продават своята продукция от специално изградени за целта павилиончета.

Всяка година гостите на фестивала се увеличават и празникът е посещаван освен от белоземци, също и от хора от цялата страна

Според народните вярвания, където има много щъркели, има и много добри хора, така че не пропускайте да посетите българското село на Белия щъркел.

Подобни статии

Top