Юбилейна изложба на Трифон Неделчев в ГХГ-Пловдив

Градска художествена галерия – Пловдив ще представи юбилейната ретроспективна изложба на Трифон Неделчев по случай 70 години от неговото рождение.   Официалното откриване е тази вечер от 18.00 ч. в Залите за временни изложби на ул. „Княз Александър I“ № 15.

В изложбата, която ще продължи до 27 ноември, ще бъдат представени пластики и акварели от различни творчески периоди на автора.

Трифон Неделчев е познат като пловдивски скулптор през 80-те. През 1991 година заминава за Лайпциг, Германия, където се утвърждава като артист, съсредоточил своя интерес основно в живопистта и по-специално в акварела.

Той  е роден през 1945г.  в пловдивското село  Марково. Завършил е ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“, специалност „Скулптура“. Работи в областта на монументалната и малка пластика (бронз и камък),  а от 1992-ра, откогато живее в Лайпциг,  твори активно в сферата на живопистта /акварела/.

От години е в сътрудничeство с „Freien Schule für Künstlerisches Gestalten“ в гр. Баденвайлер, Баден Вюртемберг.

Произведения на художника се намират в НХГ, в ГХГ- Пловдив  и други галерии в България. Негови творби са притежание на частни колекции в Германия , Австрия, Ливан и САЩ.

 

 

Подобни статии

Top