Юлиян Вергов и Аня Пенчев играят „Крадецът на праскови” в Пловдив

Играят крадецът на праскови на пловдивска сцена

Прочутата повест „Крадецът на праскови” на Емилиян Станев ще оживее на пловдивска сцена с постановката на Народен театър „Иван Вазов” на 20 февруари. В началото на 2015 спектакълът на Бойко Илиев бе представен за стотен път в столицата. Аня Пенчева блести като Елисавета, която губи ума и сърцето си по сръбския офицер в плен, изигран от Юлиян Вергов.

Мариус Донкин пък е полковникът сухар, съпругът на Елисавета, който тормози префинената й душа

Сдържаността, дискретното показване на чувствата, нюансирането, силата на подтекста на думите, които разкриват вътрешните подбуди в действията на героите – това е отличителният стил на Емилиян Станев, който е предаден от Бойко Илиев пределно точно.

Затова допринасят до голяма степен сценографията и костюмите на Нина Пашова, която ни потапя в романтичната атмосфера на онова отдавна загубено старо време, за което ни разказва Учителят (Марин Янев).

Сцената представлява градина с натежали от праскови дървета, в единия є край се вижда мрачна колиба. Но всичко, включително и цветята в градината на Лиза, е оградено с триметрова мрежеста ограда и грозна желязна порта. „Все едно съм затворена в клетка“, както казва героинята на Аня Пенчева. Картината се допълва от тъжната и лирична музика на Иван Лечев.

Билети за „Крадецът на праскови” с Аня Пенчева и Юлиян Вергов се продават в Билетен център пред Общината.

 

Подобни статии

Top