Юристите на общината пред сериозен размисъл – да дарят ли 170 дка на Локомотив

Сериозен дебат и сериозни гаранции  – това е трябва да получи Пловдив, за да дари на Локомотив (Пловдив)  близо 200 декара общинска земя. Коментарът е на заместник –  кмета Георги Титюков, пред когото собственикът на клуба Христо Крушарски представи проект за вложения в спортната база, съобщава радио Пловдив.

Срещу 12 милиона лева бъдещи инвестиции – бизнесменът поиска безвъзмездно ползване на стадиона, дарение на хотела в близост до него и 2 терена в ж.р Тракия – за спортна база и за строителство на жилища.

Заместник-кметът Титюков призна, че дарението на имоти е сериозна и рискова сделка, а общината вече има злополучен опит с трибуна „Бесика“ и стадион „Христо Ботев“. Юристите на общината ще подготвят обосновка на искането, за  което последна дума ще общинският съвет. Там подобно щедро дарение трябва да се приеме с квалифицирано мнозинство от минимум  39 гласа подкрепа. Според зам.- кмета предложението задължително трябва да е съпроводено и с широк обществен дебат, както и от сериозни гаранции от страна на футболния клуб.

На въпрос защо общината не даде стадиона на концесия и така да запази собствеността върху земята Титюков отговори, че няма как стадион да бъде даден на концесия ако никой не го иска на концесия.

Стана ясно, че предложение за дарение на терените ще бъде внесено именно за да се случи дебат и в местния парламент. По закон то ще е от името на кмета.

Самият Тотев даде да се разбере, че дарението е твърде щедро, като се има предвид, че само преди дни общината е продала на търг 15 декара земя за 4 милиона лева.

Подобни статии

Top