Ягоди по левче след Великден в Пловдив

Цената на ягодите в Пловдив удари дъното! Търговците на най-голямото тържище в града под тепетата – Четвъртък пазара, днес вече ги предлагат по левче за килограм, ако си ги купите с касетката.

А иначе, ароматното сладко изкушение върви на цени от 1,20 до 2.20, а на места и до 2.50 лв. Средната цена обаче е около 1.80-2.00 за едрите екземпляри, някои от които достигат големината на малка ябълка. По толкова се продава и на другите пазари, с изключение на този до Гребната база, където традиционно селскостопанската продукция е доста по-скъпа.

Въпреки ниските цени на един от най-вкусните пролетни плодове, опашки пред сергиите няма, а търговците се чудят как да привлекат клиентела. Някои предлагат да ви отбият от цената с 10-20 ст., други директно свалят с около 50% от обявената на етикета стойност.

Според производителите топлото време през април и дъждовете напоследък са довели до преждевременното узряване на голямо количество ягоди. Така в момента има пренасищане на пазара, а цените, особено след Великден, паднаха рязко. Точно сега е времето за правене на компоти и сладка, коментираха търговците.

Не особено висока е и цената на първите череши. Докато вносните хрущялки струват 15 лева, то най-ранните български сортове вече се продават на цена от 5-6 лева за килограм. 5-6 лева струва и килограмът на вносните кайсии, но има и по-скъпи.

Супер евтино е не толкова традиционното за България киви, но тъй като и то се отглежда напоследък в пловдивския регион, цената му е около 1.20-1.50 лв.

На фона на евтините пролетни плодове, цените на ябълките са по-високи, тъй като те вече са от внос. По-едрите се продават на цени от 2.00 до 2.50 лв. На сергиите с плодове окото привличат и едри круши от различни сортове на 3.00 лева за килограм.

Така че, ако искате да си купите плодове, не го правете в големите хипермаркети – там цените им са почти двойно по-скъпи.

Подобни статии

Top