Ягодовци пазят българското с фолклорен фестивал - DC news

Ягодовци пазят българското с фолклорен фестивал

От край време празникът на село Ягодово се чества на Петровден (29 юни). И до днес на тази дата ягодовци правят курбан за здраве.

Кметът на селото Димитър Дишев обясни пред DCNEWS, че в последните години съборът „Петровден“ се е превърнал във фолклорен празник, не само за хората от селото.

„От няколко години съборът се превърна в едно надсвирване и надпяване. В последните осем години има и надиграване, което се случва във втория ден на събора, когато се провежда Националният фолклорен фестивал „На Петровден с хоро“, организиран от Мартин Мочков и неговия танцов клуб. Това е кулминацията, тъй като идват най-много хора и то от цялата страна.“, обясни още Димитър Дишев.

Кметът на селото се изтъкна, че фестивалът „На Петровден с хоро“ вече осем години много добере рекламира Ягодово.

„На фестивала идват хора от различни краища на страната виждат селото ни и със сигурност село Ягодово е станало известно на много хора именно заради „На Петровден с хоро“, допълни Дишев.

Голям национален фестивал се готви край Пловдив

Чрез фолклорния фестивал хора от цялата страна стават част от събора на село Ягодово, за който всяка година има подготвена богата програма. За тазгодишното добро настроение на стадиона в село Ягодово ще се погрижат три оркестъра – „Марица“, „Тракийско настроение“, „Калофер“. Участие в програмата на събора и фестивала ще вземат и децата от детската градина и училището в селото, както и танцов състав „Ягодка“ към читалище „Искра“.

„Програмата е богата, но ще запазим част от нея в тайна, за да има и изненада“, заяви кметът на селото.

Освен богата програма на стадиона в село Ягодово, ще има и много атракциони за деца, както и сергии с всякакви джунджурии.

Димитър Дишев изрази притеснение, че напоследък честваме повече чужди празници и не зачитаме българските традиции.

„Този фестивал е голям празник за селото ни и е един от малкото, които поддържат традициите живи. „На Петровден с хоро“ ни дава едно самочувствие, че сме българи и емоциите, които остават след него дълго се помнят от хората.“

Всяка година за фестивала в Ягодово пристигат стотици души от различни краища на страната, за да се захранят с българското, а кметът се похвали, че след осем години хората вече знаят за този фестивал.

„Каня мои близки и приятели от други села и градове на фестивала, даже те вече знаят и ми се обаждат всяка година все по-рано да кажат, че ще дойдат.“

Освен фестивала „На Петровден с хоро“ в дните на събора на село Ягодово има и други събития, които поддържат българския фолклор.

„От миналата година възвърнахме и една традиция „Бабината ракла“, която читалището е организирала. Канят се певчески групи от региона, надпяват се. Миналата година бяха сготвили и бабински фасул. Фолклорът е нашата история и ние трябва да го съхраняваме“, каза Димитър Дишев и допълни, че „Бабината ракла“ се провежда в последния трети ден от събора.

Тази година празникът на Ягодово ще е в дните от 23 до 25 юни, като на 29 (Петровден) ще бъде раздаден традиционния курбан. Фестивалът „На Петровден с хоро“ ще се проведе на 24 юни от 10:00 часа на стадиона в Ягодово.

Кметът на Община Родопи се хваща на петровденско хоро в Ягодово

Подобни статии

Top