Ядем с левче по-скъпо агнешко, цената на яйцата не мърда (СНИМКИ)

11134184_10203577774035943_1672030625_n

Между 50 стотинки и 1 лев е поскъпнало агнешкото месо в сравнение с миналата година, установи проверка на DCNEWS в магазинната мрежа на Пловдив. За сметка на това цените на яйцата остават на нормалните нива и поскъпване не се забелязва.

Четири дни преди Великден месарските магазини и витрините на хипермаркетите вече са пълни с агнешко и субпродукти. Засега клиентите още оглеждат стоката. В малките магазинчета агнешкото струва 13.50 за килограм, а в големите хипермаркети върви по близо 13 и до 14 лева.

Живка Киркова купува всяка година агнешко, засега се е насочила към комплектите за дроб сърма, килограмът на които се търгува за 6.80 лв.

„Не съм яла доста време дроб сърма. Пък за празника ще видим печено агнешко да си направим“ усмихва се жената.  Засега не е измислила по каква рецепта ще го готви, но има време и ще обмени идеи с комшийките.

Друга клиентка казва, че агнешкото не е поскъпнало, но спрямо българския стандарт наистина не е евтино.  По думите й за същата цена човек може да си купи двойно количество свинско, макар и в момента то да не е традиционно за Великденската трапеза.

Яйцата в Пловдив вървят на цени от 13 до 25 стотинки, в зависимост от големината и качеството. Най-малките, които са и най-здрави, са по 13-14 стотинки. По-големите яйца за боядисване са до 21-22 стотинки. Долу горе толкова струват и в големите хипермаркети. Там, до рафтовете с яйца, са разположени и мобилни щандове с различни видове бои, кристали и други подобни пособия за боядисване.

Козунаците са около 2.00 – 2.50 лева. Сиса Манева и Алдин Антонов правят козунаци по собствена рецепта и не я издават.

„Научил съм я от моя майстор и  е тайна“, усмихва се младият баничар. „С много мерак, с много любов ги правим в момента козунаците. Слагаме им яйца, мляко и стафиди също, а от утре ще правим още рула с мармалад и – 34 секунда

Край баничарницата, където работят Алдин и Сиса се разнася невероятен аромат и затова хората се спират и купуват. Двамата почерпиха с  дъхав козунак и мен.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top