Яжте туршия и кисело зеле срещу грип

turshii

Зимата е сезонът, в който боледуваме най-много. Простудните заболявания могат да бъдат много коварни. Ако не вземем мерки може да се озовем приковани към леглото с кашлица и температура.

В сутрешния блок на Нова тв, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев – заяви: „Единственият начин, по който народът да се снабди през зимата с витамини, са туршиите и киселото зеле.“

Той бе категоричен, че през този сезон трябва да приемаме витамин Д, за да произвеждаме антитела – по четири капки на ден, 10-20 дни.

„Грипът е много интересно заболяване и не може да се определи точно колко души ще се разболеят. Миналата година беше доказано, че ако четирима души се заразят, то само един ще боледува. Повече от 1 500 000 души не могат да се разболеят от грипа, останалите ще имат имунитет. Грипът е опасно заболяване, но не бива да се плашат хората“, обясни той.

Тази година за цялата страна последната седмица имаме два пъти по-малко болни отколкото миналата година. „Паниката е много голяма, защото хората започнаха много да разбират от футбол и грип“, каза шеговито експертът.

Новият вирус H3N2, който не е същият като във ваксиналния щам. „В нашата страна по-малко от 2% стават ваксина и няма значение дали ще се улучи щамът на грипната епидемия във ваксината. Ако нямат достатъчно имунитет, хората ще се разболяват“, допълни проф. Кантарджиев.

„Грипът е заболяване, което идва за часове. На първия – втория ден се появява и кашлица, болките в ставите и мускулите са доста силни“ – допълни още той.

Препоръчително е хората да използват маски за предпазване, посъветва експертът и изтъкна, че те трябва да се сменят през 2-3 часа. Добре е да се пази дистанция от един метър, да използваме антибактериални кърпички, да не ходим болни на работа, каза още той.

Източник: standartnews.com

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top