Пуснаха под гаранция от 10 000 лв. шофьора-убиец от Пазарждик (СНИМКИ)

Пловдивският апелативен съд потвърди паричната гаранция за шофьора-убиец от Пазарждик Иван Янакиев, но завиши размера й – от 3000 на 10 000 лева. По време на делото се разбра, че не може да бъде приложена мярката „домашен арест“, тъй като той е следващата по тежест мярка след „задържане под стража“ и е малко по-лек неин еквивалент, а срокът от два месеца за подобно задържане по такова обвинение е изтекъл.

Апелативният съд прецени, че размерът на паричната гаранция следва да бъде увеличен с оглед на допуснатите от обвиняемия значителен брой нарушения на Закона за движение по пътищата и характеристичните му данни като водач на МПС. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Припомняме, че на 18 декември, миналата година, 27-годишният Янакиев удари с джипа си „Хамър” 70-годишния Никола Лазаров от Пазарджик и го уби на място.  В края на миналата седмица Окръжният съд в Пазарджик промени мярката на шофьора от „задържане под стража“ в парична гаранция от 3000 лв. Затова окръжните магистрати протестираха пред по-горна инстанция.

„Справедливостта победи“, посочи след произнасянето на съда адвокатът на Янакиев Христо Мишев. Преди това обаче, пред пловдивската съдебна палата, докато се извършваше проверката за взривно устройство в сградата, се стигна до скандал между синовете на починалия възрастен мъж и защитника.

„Това е постановка, искат да ни обвинят, че ние сме подали сигнала за бомба“, ядосваше се Еленко Лазаров.

Близките на починалия мъж и техни приятели отново спретнаха протест пред съда с плакати, на които беше изписано „Да спрем корупцията и мафията!“. Докато чакаха да започне делото, те се възмущаваха, че адвокат Мишев иска обвиняемият да бъде пуснат на свобода, за да може фирмата му да работи и да плаща хонорарите на юриста. Именно този мотив е изтъкнал пред съда в Пазарджик защитникът на Янакиев, настоявайки подзащитният му да бъде освободен под парична гаранция.

„Ето тези, дежурните протестъри, те са заинтересовани и всяка цена искат това момче да бъде в ареста, а и някои медии им пригласят“, възмущаваше се адвокатът.

По думите му сигналът за бомба в съда е действие, насочено, към отлагане на делото за мярката и удължаване на незаконния арест на Янакиев, който бил зад решетките против всякакви норми от 23 февруари насам. „Това нали знаете, че подлежи на наказание в Наказателния кодекс? Лишаването от свобода, без надлежен акт, е съставомерно деяние“ – подчерта Мишев.  Според него единственият мотив шофьорът-убиец да излезе на свобода бил, че не е осъден.

„Той не е осъден бе хора, той няма присъда, как ще стои да изтърпява предварително една евентуална присъда?

„Не ме докосвайте, вижте как ме плюете, вие ме бутате, какво е това арогантно поведение, аз с хора от улицата не разговарям. Откъде си, не си ли виждаш физиономията само?“, развика се юристът срещу братята Еленко и Максим Лазарови, които искаха да чуят какво обяснява на медиите.

„Аз искам само да задам въпроса откъде идват тия хубави парички, да не е от наркотиците, които Иван е вземал и за които е осъден на 2000 лева глоба, да не би и да ги продава? Пълна данъчна проверка искаме!“ – настоя Еленко.

„А що се отнася до това дали ми се плаща или не – това са наши лични отношения, аз мога и без пари да работя. Засега майка му ми плаща, но тя трябва да замине в Гърция, защото й остава още една година да работи там, за да изкара гръцка пенсия. А сега стои тук, за да чака да разбере какво ще се случи със сина й. Тази жена ще си загуби работата!“, обясняваше адвокат Мишев.  „Прокуратурата винаги е за максималната репресия“, подчерта адвокатът на Янакиев.

Припомняме, че Апелативният съд започна работа с два часа закъснение заради сигнала за поставено взривно устройство в сградата.

 

 

Подобни статии

Top