Янко Ненов показва керамични „Огледала“

Керамика подрежда тази вечер в Club Morocco пловдивският художник Янко Ненов. Изложбата му, озаглавена „Огледала“, ще бъде открита в 18:00 ч.

Разчупени творби, под формата на огледални рамки, в които е заключен светът на художника, ще видят посетителите.

Янко Ненов е роден в Княжево през 1950 г. През 1980 г. завършва „Графика” във Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий”. Носител е на множество награди.

Започва творческия си път с миниатюрата върху чемширово дърво и не спира да „играе“ с форма, материал и пространство.

Янко Ненов прави уникалната дърворезба и на един от инструментите на кавалджията Теодосий Спасов с множество изображения по мотиви, заимствани от музиката на прочутия музикант.

През 1997 г. Янко Ненов е поканен от Гьоте институт в Палермо заедно с още 127 автори от цял свят в създаването на „Световна картина – Портрет на Земята“, като той е единственото българско участие. Изложбата е открита в чест на новото хилядолетие от Кофи Анан в седалището на ООН в Ню Йорк и е обиколила и петте континента. В световния портрет, редом с Янко Ненов, участват забележителни личности като Далай Лама, Сезар, Вацлав Хавел, Михаил Горбачов, Евгений Евтушенко, Ноам Чомски, Исабел Алиенде и много други.

Художникът два пъти посещава Япония, веднъж през 2001 г. и втория път – през 2007 г., където прави стенописи в хотел в гр. Хамамацу. При второто си посещение изработва и скулптури. Има множество самостоятелни изложби в страната, а негови творби има в Канада, САЩ, Япония, Италия, Испания, Финландия, Естония, Гърция, Белгия, Холандия. Участвал е в редица общи изложби и скулптурни симпозиуми в страната и света. Два пъти е носител на Награда „Пловдив“ за принос в изобразително изкуство.

Снимка: facebook

Подобни статии

Top