Да приготвим трапезата за Архангеловден

pitka

Архангеловден е! Предлагаме ви рецепти, които са типични за празника.

Рангелово блюдо

На Архангеловден жените приготвят обреден хляб наречен „рангелово блюдо“ (рангелов хляб), „боговица“ (богова пита) близък по пластика на фигурите до този за помен или погребение. Обредният хляб в чест на светеца се разчупва над главата на най-възрастния мъж в къщата, а след това той полива хляба с вино и измолва светците за благословия с думите “Свети Архангеле, свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме Ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!”.

Необходими продукти:

1 кг брашно

4 яйца

100 г краве масло

1 ч.л захар

3 с.л кис мляко

прясна мая колкото орех

2 ч.л сол

2 ч.ч вода

Маята се залива с 1 ч.ч хладка вода – оставяме да втаса за 20 минути. Изсипваме солта и захарта и разбъркваме добре.

В голяма купа пресяваме почти цялото брашно. Яйцата разбиваме и добавяме другата чаша вода и киселото мляко, като отделяме единия жълтък за намазване на питата. Маслото разтапяме.

В купата с брашното правим кладенче (дупка), в което изсипваме маята и яйцата – разбъркваме добре. Пръстите потапяме в масло и месим, процедурата повтаряме докато попие цялото масло.

Набрашняваме леко плота и започваме с две ръце да месим, като добавяме и останалото брашно – тестото трябва да остане леко лепкаво. Откъсваме две парченца от тестото.

Намасляваме тавата и с помощта на ръцете оформяме питата. От едното парче правим малка пита, която слагаме в средата на голямата. От другото парче с помощта на дланите правим дълга ивица (като шнур), която оплитаме. Оплетеното парче се поставя като ограда около малката питка, но без да се съединява в кръг „за да не опустее къщата“.

Питата намазваме с разбития с 1 ч.л вода жълтък. Оставяме да втаса за 20-30 минути и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна. След изпичане я увиваме в памучна кърпа и я оставяме за кратко „да обиколи нивата“.

Пита с ябълки

Продукти:

500 г бяло брашно

1 ч. ч захар

1 ч. ч. нарязани орехови ядки

5 яйца

2 ч. ч. настъргани ябълки (отцедени и захаросани)

шепа стафиди

щипка канела

сол на върха на ножа

1 ч. ч. кисело мляко

1/2 пакетче краве масло

Приготвяне:

Разбиват се яйцата със захарта, докато побелеят.

После при непрекъснато бъркане се добавят киселото мляко, ореховите ядки, солта, канелата, маслото и брашното.

Омесва се леко, меко тесто. Разделя се на две и се точат две кори.

Едната се слага на дъното на намаслена тава, сипват се отгоре ябълките и стафидите и се покриват с другата кора.

Притиска се отстрани плътно и се пече в умерена фурна (180 С) за около 30-40 минути.

Щом се извади от фурната, се намазва с вода и мед, увива се с хартия и кърпа. След 20 минути питата с ябълки се поднася.

Пита с кашкавал и подправки

За тестото:

500 мл хладка вода

1 кг брашно

1 кубче мая (40гр)

3 с.л. олио

1 с.л. сол

1 с.л. захар

Омесваме тесто и след като втаса прибавяме малко настърган кашкавал и го разделяме на 52 топчета. Овалваме всяко в разтопено масло(3-4 с.л.), смесено с подправки по желание.

Подреждаме на два реда в по-дълбока тава, като втория ред топчета редим между топчетата от първия ред. Оставяме да втаса и печем до готовност.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top