Как да напълним шарана за Никулден (РЕЦЕПТИ)

Протеинова диета за отслабване препоръчват учените

Пълнен шаран за Никулден

Необходими продукти

1 шаран (2-3 кг)

1 връзка листа от целина

резен корен от целина (200-300 г)

10 глави лук

1 ч.ч. олио

5-6 бр. моркови

5-6 бр. домати

5-10 скилидки чесън

1 ч.ч. орехови ядки

1 връзка магданоз

1-2 бр. лимони

1 ч.ч. вода

сол

черен пипер

Начин на приготвяне

Почиства се шаранът от люспите, хрилете и вътрешностите. Измива се всичко със студена вода, изцежда се и се подправя със сол. В олио с малко сол и вода се слага нарязаният на филийки лук, морковите, нарязани на ивички и накрая нарязаните на дребно домати. Добавят се ситно нарязаните орехи, обеленият чесън, един лимон – обелен и нарязан на филийки.

Разбърква се добре всичко, подправя се със сол. С така приготвената плънка се напълва шарана и се зашива. Намазва се с олио и се слага в намазнена тава или гювеч. Върху него се нареждат резенчета домат и лимон, долива се 1 ч.ч. вода и се пече до зачервяване. Поднася се с бяло вино.

Пълнен шаран с бекон и кашкавал

Необходими продукти

1 бр. шаран (около 1.5 кг )

100 г гъби

100 г бекон

100 г кашкавал

1 глава лук

1 бр. лимон

1 ч.ч. бяло вино

сол

2-3 щипки магданоз

Начин на приготвяне

Шаранът се почиства от люспите и се прави отвор откъм гърба, оттам се вадят вътрешностите (така няма нужда от зашиване и плънката няма да *избяга* при печенето). Измива се добре, посолява се и се оставя настрана.

Лукът се нарязва на ситно и се запържва заедно с гъбите, след 5 минути се добавя бекона и се пържи докато се зачерви. Сваля се от огъня и се оставя настрани да поизстине малко. Когато плънката е достатъчно охладена се добавя настърганият кашкавал и магданоза, и се разбърква добре. Шаранът се пълни докато добре се издуе коремчето, няма нужда от зашиване.

Поставя се в по-дълбока тавичка, върху него се нарежда лимона нарязан на тънки колелца и се залива с чашата бяло вино. Пече се за около 30-40 минути на 200С градуса, покрит с фолио, когато е готов фолиото се маха, за да се позапече.

Шаран по Свищовски

Необходими продукти

2.5-3 кг шаран

4 бр. яйца

500 г кисело мляко

200 г заквасена сметана

черен пипер, сол

олио

Начин на приготвяне

Шаранът се почиства и се разрязва на две, без да се маха главата (за Никулден рибата са готви с глава за да не се маха богатството от къщата). Посолява се и се поръсва с черен пипер.

Поставя се в намазнена тава и се пече на 200 С около 30 минути. През това време се разбиват яйцата, киселото мляко и сметаната и се залива рибата. Пече се още 15 минути за да хване хубава коричка заливката.

Никулденски шаран по болярски

Начин на приготвяне

1. Почистеният, измит, отцеден и подсушен шаран се поръсва със смлян черен пипер и сол и се поставя в емайлиран съд в хладилник.

2. Отделно, в сгорещената мазнина и малко вода, се задушава нарязаният на ситно лук до златисто оцветяване, заедно със счукания чесън, почистената дребна риба (кленчета, кротушки, мрянчета), ситно нарязания магданоз, смления черен пипер, дафиновите листа и солта на вкус.

3. Сместа се разбърква и с нея се пълни шаранът, който е бил в хладилника 1-2 часа, и, след като бъде напълнен, се зашива.

4. Поставя се в намазана с олио тавичка, залива се с виното, останалия зехтин и малко вода, и се пече в умерена фурна до готовност.

Никулденски шаран по селски

Начин на приготвяне

1. В сгорещената мазнина и малко вода се задушава на слаб огън ситно нарязаният лук.

2. След получаване на златисто оцветяване, при непрекъснато бъркане, се прибавят почистения, измит и отцеден ориз, червения пипер и солта.

3. Продуктите се заливат с топла вода (250 мл.) и след 5-6 минути се изсипват в тавичка.

4. В средата се поставя изчистения, измит и отцеден шаран, посолен от вътрешната страна.

5. Пече се в умерена фурна до готовност.

 

 

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top