На Архангелова задушница отдаваме почит на мъртвите

На 1 ноември отбелязване Архангелова Задушница

На 1 ноември православните християни отбелязват Архангелова задушница. Тя се чества в съботата преди празника на Св. Архангел Михаил – 8 ноември. На този ден се отдава почит към паметта на починалите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България.

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се правят и т. нар. „подавки” за душите на покойниците – сладкиши, бонбони, плодове, вино. Освен на близките, се раздава храна и на хората около съседните гробове, както и на непознати.

Във всеки православен храм на Архангелова задушница се извършва специално богослужение и обща панахида. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, по повод празника на светите безсребреници и чудотворци Козма и Дамян Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений ще отслужи днес от 18:00 час Празнична вечерня с петохлебие в Кукленски манастир „Свв. Козма и Дамян“, а на 1 ноември от 09:00 часа – Архиерейска света Литургия в Кукленски манастир „Свв. Козма и Дамян“

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи Архиерейска света Литургия от 9 часа в храм „Свети Йоан Предтеча“ в град Кърджали.

 

 

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top