Почитаме Света великомъченица Татяна

sv_tatiana

На 12 януари Българската православна църква почита паметта на Св. Татяна.

Татяна е раннохристиянска мъченица. Родена в семейството на богато, но боязливо и криещо вярата в Християнството римско семейство, Татяна поема пътя на целомъдрието от дете. Изцяло проникната от тази вяра, Татяна била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва. По това време на римския трон се възкачва 16-годишният Александър Север (205-238 г.).

Негова жертва става Татяна. Независимо от знатния й произход, тя била заведена в храма на Аполон да принесе жертва. Девойката обаче отказала да направи това, а след молитвата й статуята на древногръцкия бог паднала и се разбила на парчета. След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа, Татяна била зверски изтезавана, като дори изболи очите й и рязали ивици от нейната снага.

Според писанията, след всяко мъчение Бог правел чудеса със Своята изповедница – тя се явявала на другия ден излекувана.

Накрая безсилният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв се заумилквал около светата мъченица и ближел кротко нозете й.

Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към омразната вяра на „галилеяните“, управителят наредил незабавно да я обезглавят. Същата участ постигнала и бащата на мъченицата. Заради големите мъчения, на които е подложена, църквата я канонизира като света великомъченица Татяна.

На днешния ден празнуват жените с име Таня и Татяна.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top