Предания и обичаи за Никулден

nikulden

На 6 декември източноправославните християни почитат Свeти Никола Чудотворец. Първообразът е историческа личност – Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара – Ликия, Мала Азия (днешна Турция).

Още като младеж той наследил голямо богатство от баща си и раздал всичко на децата и бедните си съграждани.

За добрите му дела се разказвали множество легенди – така, например, когато един богаташ с три дъщери се разорил и решил да продаде децата си като робини, светията тайно му подхвърлил три кесии със злато и така спасил момичетата от ужасна участ.

Той правел и други подобни добри дела- едно от тях било да откупува роби от тежката им служба.

Източноправославната религиозна традиция го почита като покровител на мореплавателите. Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил моряци от сигурно потапяне на лодката им с помощта на едно шаранче.

Св. Никола го взел и с него запушил дупката, от която влизала вода. Според друга легенда спасил с молитви моряците на кораба, с който той пътувал към Божи гроб.

Свети Никола пътувал много по море и от опасностите се спасявал благодарение на божията закрила.

В едно от житията му се споменава епизод, в който той обърнал към християнството пирати, нападнали кораба, с който той пътувал.

В образа на свети Никола се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езически бог (Посейдон).

Това е причината българите да го почитат като патрон на мореплавателите и рибарите, както и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата.

Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.

Свети Никола умира на 6-ти декември 345 година. Паметта му се почита и до днес от Християнската църква именно на тази дата.

На 6-ти декември магията на Св. Никола осветява със чудотворна сила душите на хората. Според стария обичай на този ден се готви риба с люспи, по-специално пълнено шаранче , защото той е слуга на светеца.

Традиционните ястия, които трябва да присъстват на никулденската трапеза са рибник (пълнен шаран в тесто) и обреден хляб, като във всяка къща трябва да са по два.

Част от тях се раздава на съседите и така може да се прецени, коя домакиня е най-добра в приготвянето им.

Останалите ястия на никулденската трапеза са постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top