Рецепти за празничната трапеза на Никулден

Рецепти за шаран

НИКУЛДЕНСКА ЧОРБА:

Продукти:

1 малък шаран

2 глави кромид лук

2 моркова

1 с. л. олио

зърна черен пипер

девесил

копър

мащерка

1 с. л. оцет или лимон

50 мл (1 к. ч.) прясно мляко

1 яйце

Приготвяне:

 

• Лукът и морковите се нарязват на ситно.

• Рибата се нарязва на парчета и се посолява леко.

• Когато водата за чорбата заври, в нея се пускат лукът и морковите.

• Щом заври отново, се сипва олиото.

• Когато зеленчукът омекне, в чорбата се пускат рибата и десетина зърна черен пипер.

• Добавят се и ситно нарязаните ароматни градински подправки.

• Никулденската чорба се оставя да ври 10 минути.

• Оттегля се от огъня и се застройва с яйцето, разбито с прясното мляко и оцета.

• Никулденската чорба се разпределя по чинии и се поднася топла.

 

ПЕЧЕН ШАРАН

Продукти: (6 порции)

 

1 (1 кг) шаран

6-8 глави кромид лук

2-3 моркова

3 с. л. доматено пюре

3 с. л. вода

сол

 

смлян черен пипер

500 мл (2 ч. ч.) вода, допълнително

1 лимон

2 с. л. галета

1 ч. ч. олио

 

Приготвяне

• За рецепта Печен шаран шаранът се почиства и нарязва на котлети, които се посоляват.

• Лукът се обелва и нарязва на филии.

• В тиган се загрява 2/3 от олиото.

• Добавя се лукът и се задушава заедно с обелените и настъргани моркови.

• След като омекне, сместа се залива с разредено с вода доматено пюре.

• Овкусява се със сол и черен пипер на вкус.

• Готви се 10 минути на среден огън.

• Сместа за рецептата „Печен шаран“ се разрежда с 2 ч. ч. вода и се разстила в огнеупорна тава.

• Отгоре се нареждат котлетите шаран и нарязаният на резени лимон.

• Шаранът се поръсва с галета.

• Фурната се загрява на 180 С.

• Ястието „Печен шаран“ се пече 30-40 минути или до готовност

ЖЕЛИРАН ШАРАН

Продукти:

 

1 шаран

2 глави кромид лук

2—3 чушки

4 яйца

3 домата

сол

червен пипер

5 г желатин

Приготвяне:

• За рецептата „Желиран шаран“ шаранът се изчиства, измива и се изваждат двете филета.

• Костите, главата и хайверът, се варят 1 час в малко вода.

• Добавят се чушките и доматите.

• Прецеденият бульон се подправя обилно със сол и червен пипер, излива се върху парчетата риба и се вари на слаб огън.

• Изстиналата риба за рецептата „Желиран шаран“ се поставя в дълбока чиния и се гарнира с 2 твърдо сварени яйца, нарязани на филийки, ивици червени чушки и рибния хайвер.

• Желатинът се накисва в 100 мл студена вода.

• За избистряне на рибния бульон се разбиват 2 белтъка с малко вода, изсипват се в бульона и се бият непрекъснато с телта, докато заврат.

• Тенджерата се сваля от огъня.

• Предварително накиснатият желатин се разтваря, като се бърка в бульона.

• Прецежда се през кърпа и се излива върху рибата.

• Желираният шаран се поставя на студено.

ПЪЛНЕН ШАРАН

Продукти:

2 глави кромид лук

200 мл олио

100 г ориз

2 с. л. галета

3 с. л. орехи

десетина стафиди

1 ч. л. червен пипер

щипка канела

1/2 ч. л. захар

смлян черен пипер

сол

1,5 – 2 кг шаран

1 ч. ч. (200 мл) вода

Приготвяне:

• За рецептата „Пълнен шаран“ почистеният шаран се измива добре, посолява се и се оставя един-два часа.

• През това време се задушава нарязаният лук в олиото.

• Прибавят се оризът и 1 ч. ч. (200 мл) вода и се задушава отново 15-20 минути.

• Добавят се галетата, орехите, захарта, стафидите, канелата, смленият черен и червен пипер и 1 с. л. вода.

• Сместа за рецептата „Пълнен шаран“ се разбърква добре.

• Шаранът се напълва с така приготвената смес, зашива се.

• Поставя се върху скара или пръчки в тава за печене.

• Полива се с олио и размито в малко вода доматено пюре.

• Поръсва се със смлян черен пипер и брашно.

• В тавата се доливат 400 мл топла вода.

• Пълненият шаран се пече в предварително загрята фурна на 200 С, покрито с фолио 30 минути.

• Фолиото се маха и пълненият шаран се запича още 10-15 минути.

 

ПЪЛНЕН ШАРАН В ТЕСТО

Продукти:

1 шаран

2 глави кромид лук

4 домата

8-10 гъби

1250 мл (1/2 ч. ч.) олио

3 с. л. ориз

2 с. л. стафид

магданоз

лимон

черен пипер

сол

 

За тестото:

320 г (2 ч. ч.) брашно

2 с. л. олио

1 ч. л. оцет

сол

1 яйце

хладка вода

Приготвяне:

• За рецептата „Пълнен шаран в тесто“ шаранът се изчиства и наръсва отвън и отвътре със сол, черен пипер и лимонов сок.

• Приготвя се плънката, като ситно нарязаният лук се задушава в 3-4 с. л. олио и щипка сол до светложълт цвят, прибавят се гъбите, нарязани на ситно.

• Сместа за рецептата „Пълнен шаран в тесто“ се посолява и задушава, докато остане на мазнина.

• Добавя се оризът, пържи се няколко минути и се залива с 5-6 с. л. топла вода.

• След като поеме течността, се прибавят стафидите, черен пипер, магданоз и няколко резенчета лимон, изчистени от кората и семките.

• Приготвената плънка се поставя в коремчето на шарана и отворът се зашива.

• Шаранът се намазва с олио.

• От брашното и останалите продукти се измесва твърдо тесто, което се разточва на дебела кора, наръсва се обилно с олио и в нея се завива напълненият шаран.

• Поставя се в намазана с олио тавичка.

• Отгоре се наръсва останалата мазнина.

• Шаранът се пече в умерено загрята фурна (180 С) 30-40 минути до зачервяване на кората.

• Изважда се, напръсква се с няколко капки вода и се покрива с кърпа.

• След като се охлади до стайна температура, се нарязва с остър нож на по-дебели филии, като внимателно се изважда конецът.

• Пълненият шаран в тесто се поднася със сварени картофи, салата по избор или туршия.

 

ПЪЛНЕН ШАРАН НА ФУРНА

Продукти:

1 бр. шаран

4-5- глави кромид лук

1 чаена чаша счукани орехи

1/2 морков

1 пиперка/чушка/

1 кафена чашка бели стафиди

на вкус сол

1 кафена чашка олио

1 чаена лъжичка червен пипер

на вкус черен пипер

1 супена лъжица сминдух

1 чаена лъжица чубрица

не е задължителен джоджен

1 бр. лимон

1/2 връзка магданоз

 

Приготвяне:

• За рецептата „ПЪЛНЕН ШАРАН ЗА НИКУЛДЕН НА ФУРНА“ запържва се нарязания лук с малко вода, да омекне.

• Добавят се настъргания 1/2 морков; 1 чаена чаша счукани орехи /да се усещат/; 1 шепа бели стафиди; настърганото месо на сурова пиперка/чушка/-зелена или червена – по желание.

• Добавят се и подправките-сол, червен пипер, черен пипер,чубрица сминдух /много важно/ и джоджен – по желание.

• С готовата плънка за рецептата „ПЪЛНЕН ШАРАН ЗА НИКУЛДЕН НА ФУРНА“ се напълва шарана и се забожда с клечки за зъби.

• Поставя се в тава, намазва се с олио и се изпича на 250 градуса – 15 минути и после 30 минути на 200 градуса с вентилатор.

• Сервира се в рибен поднос, украсен с резени пресен лимон и клончета магданоз.

• В тази рецепта интересното е, че не се слага ориз, а много лук и сминдух, които го правят шаранът с вкус на лучник и рибник, взети в едно.

РИБНИК

1 (около 1 кг) шаран

6 глави кромид лук

1 чушка

1 домат

1 ч. ч. счукани орехови ядки

1 кубче зеленчуков бульон

1 ч. л. чубрица

1 ч. л. смлян черен пипер

50 мл (1 к. ч.) олио

1 кг тесто

Приготвяне:

• За рецептата „Рибник“ запържват се наситненият лук, нарязаната на малки парченца чушка и обеленият и настърган на едро ренде домат.

• Когато зеленчуците омекнат, тиганът се сваля от котлона.

• Оставят се да изстинат и към тях се прибавят счуканите орехови ядки, чубрицата, черният пипер и кубчето зеленчуков бульон.

• С тази смес за рецептата „Рибник“ се напълва добре почистеният, измит, подсушен и посолен отвътре и отвън шаран.

• Зашива се с попарен във вряла вода конец.

• Тестото се разделя на две части.

• От всяка част се разточва по една дебела кора с размерите на тавичката, в която ще се пече ястието.

• Едната кора се слага в намаслената тавичка, намазва се с олио и върху нея се поставя пълненият шаран.

• Той се покрива с втората кора.

• Върху горната кора с върха на остър нож се очертава главата и люспите на шарана.

• Кората се намазва с олио и рибникът се пече 2 и 1/2 ч в умерена фурна (180 С).

СЪВЕТ

– Ако не разполагате с шаран, можете да приготвите рибника и със сом, лефер или друга едра риба.

– Можете сами да си замесите тесто от 1 кг брашно, 20-30 г прясна мая за хляб, 1 с. л. оцет.

Източник: yambolnews.net

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top