Спасиха ушата сова – бебе в Пловдив (СНИМКИ)

11179979_10203696001031544_838249112283267060_n

Бебе – ушата сова, спасиха в пловдивско заведение. В двора на малък ресторант в центъра на града – в близост до Сахат тепе, сервитьори намериха паднало от дърво птиче на около месец и половина.

Мъничката ушата сова явно се е опитвала да литне от дървото, но за съжаление крилата й още не са достатъчно здрави или пък просто няма достатъчно умения за летене, разказа Дани, който работи в заведението. Той първи намерил бебето и вече два дни се грижи за него. Дани храни малката сова с накълцано пилешко месо и възнамерява да го прибере у дома си, докато измисли как да се погрижи за него.

Първоначално той и негови колеги повикали еколози от „Зелени Балкани“. Доброволците дошли на място и препоръчали птицата да бъде върната на същото дърво, откъдето е паднала. Според тях ушатите сови могат да се катерят по клоните, а родителите им могат да ги намерят там, където са ги оставили.

Дани върнал совата на дървото, но на другата сутрин отново я намерил на земята. Сега той се грижи за нея, а пернатото вече е почти опитомено. То стои спокойно върху ръката му и го плаши, съскайки, ако младият мъж поиска да го погали с ръка.

Дани се надява родителите на птичето да го намерят, но ако това не стане, ще го пусне на Сахат тепе, за да се намира в своя среда.

Припомняме, че над 150 горски ушати сови зимуват в района на пловдивската детска градина „Чучулига”. Заради феномена детското заведение е известно като “забавачката на Хари Потър”, тъй като в книгите на Джоан Роулинг совите са като пощенски гълъби и домашни любимци на малките магьосници. Струпването на пернатите в Пловдив стана повод и за изграждането на екоплощадка, посветена на птичето разнообразие.

Горската ушата сова е една от най-„елегантните” и стройни сови. Дължината на тялото им е 31-37 см, размахът на крилете между 86-98 см и тежи между 250-330 грама. Има „уши” от пера, които могат да достигнат до 5-6 см. Основният цвят е кафеникаво-оранжев.

В България горската ушата сова през размножителния период е установена повсеместно до около 1900 м надморска височина. През есенно-зимния период образува големи ята до 20-40 екземпляра, като този социален инстинкт и добрата поносимост между отделните индивиди не са характерни за останалите видове сови. Колкото е по-студена зимата, толкова ятата са по-многобройни. През този период горската ушата сова не е предпазлива. Често групите почиват през деня по дървета  в големи градове (град Пловдив). Половин до един час след залез слънце в продължение на 10 – 15 мин. совите напускат дърветата и се отправят в различна посока. Сутрин преди разсъмване отново се събират.

Като полезна птица, хранеща се с гризачи, горската ушата сова е включена в закона за биологичното разнообразие и в приложение III на Бернската конвенция.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top