1 година затвор за подпалвача на Джумая джамия

Аларма изнерви мюсюлманите в Джумая джамия

Пловдивският окръжен съд осъди подпалвача на Джумая джамия Виктор Александров на една година лишаване от свобода при първоначален строг режим.
Той беше признат за виновен в това, че на 05.01.2015 г. в гр. Пловдив е направил опит да запали сграда със значителна стойност – „Джумая джамия“ на стойност 1 248 800 лева, собственост на Мюсюлманско Настоятелство – Пловдив, като имуществото има историческа и художествена стойност и деянието е останало недовършено по независещи от волята на дееца причини.

На 05.01.2015 г. в гр. Пловдив е отнел чужди движими вещи -2.600 литра бензин A 95Н на стойност 5,46 лева, от владението на фирма „Арена И.Т.“ ЕООД гр. Пловдив, без съгласие на ръководството на дружеството с намерение противозаконно да ги присвои.

На 05.01.2015 г. около 20.00 часа вечерта подсъдимият Виктор Александров излязъл от дома си в гр. Пловдив, като носел със себе си бутилка с мастика. Той отишъл в центъра на гр. Пловдив в градинката в близост до сградата на „Джумая джамия“ и там изпил носената с него мастика.

Наблюдавайки сградата на „Джумая джамия“ Александров взел решение да я запали, тъй като смятал, че такава сграда не трябва да има в центъра на гр. Пловдив. В изпълнение на намисленото Александров се снабдил с дизел от бензиностанция, с която започнал да залива дървената облицовка на стените на джамията, за да я подпали, но пламъците угаснали.

После Александров запалил една от пластмасовите саксии за цветя долепени до дървената ламперия, която също залял с дизелово гориво и саксията започнала да гори. Огънят в горящата саксия бил угасен от служители в „Общинска охрана”, а за случилото се били уведомени полицейски служители, които задържали подсъдимия.

Делото се разгледа по реда на съкратеното съдебно производство, при което подсъдимият признава фактите и обстоятелствата по обвинението и наложеното наказание се редуцира.
Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.

Подобни статии

Top