1 октомври – ден на музиката, вегетарианството, възрастните хора и…

Цигуларката Мила Георгиева с концерт в Пловдив

Множество празници бележат датата 1 октомври. Според Уикипедия първият ден от десетия месец на годината е Световен ден на музиката. Обявен е от ЮНЕСКО и се отбелязва от 1974 г. по решение на Международния съвет за музика при световната организация.

1 октомври е и Международен ден на възрастните хора. Обявен е за празник на възрастните от ООН през 1991 г.

Днес честваме и Международния ден на вегетарианството. Учреден е през 1977 г. с решение на световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.

На 1 октомври се отбелязва също Световния ден за борба с хепатита. Определен е от консорциум, в който влизат 15 организации от Европа и Близкия изток, за подкрепа на пациентите, които страдат от тежкото чернодробно заболяване.

На 1 октомври Православната църква отбелязва празника Покров Богородичен. Покров на Пресвета Богородица е голям православен празник в памет на чудното явяване на Божията майка във Влахернския храм през 910 г. по време на обсадата на Константинопол. На иконата, посветена на празника, е изобразено шествието към Спасителя на небесата. Шествието оглавява Божията майка, държаща в ръце неголям покров, а зад нея са светиите. Иконата символизира молението на цялата Небесна Църква за човешкия род.

Празникът Покров на Божията майка се извършва само в славянските страни – вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход. В Руската църква празникът е установен около XII век. В Константинопол, макар и да не празнували този празник, но възпоменавали видението на св. Андрей. Във Влахернската църква имало икона на Богородица в този вид, както тя се явила на св. Андрей.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top