1 000 000 лв. дава фондация "Пловдив 2019" за ключови културни събития тази година - DC news

1 000 000 лв. дава фондация „Пловдив 2019“ за ключови културни събития тази година

26 проекта ще бъдат финансирани по програма „Наследство 2023“

26 проекта ще бъдат финансирани по програма „Наследство 2023“ на фондация „Пловдив 2019“ през тази година. Това съобщиха от фондацията днес. За отворената покана са получени общо 64 проектни предложения, които се отличават с високо качество, оригиналност и потенциал да затвърдят достойното място на Пловдив в мрежата на градовете – Европейски столици на културата. От тях, на базата на методиката за оценка, въз основа на предложения бюджет, неговата обоснованост, мащаба на съответния проект, досегашния опит на организацията журито класира общо 26 проектни предложения, съответно за „Категория 1: Фестивали и големи събития“ – общо 10 проекта и за „Категория 2: Малки проекти“ – общо 16 проекта.

Общата сума, която ще бъде разпределена е 1 000 000 лв. В категорията „Фестивали и големи събития“ ще бъдат разпределени  850 000,00 лв. – по около 170 000 на проект, а за „Категория 2: Малки проекти“ – общо 150 000,00 лв.

Селекцията включва както събития, станали емблематични за програмата на Пловдив – Европейска столица на културата, които надграждат своите издания, така и артисти и творчески организации, които за първи път сега се фокусират в реализацията на културно съдържание, представящо приоритетите на инициативата Европейска столица на културата.

Програмата Наследство през 2023 г. на титлата „Европейска столица на културата“ ще представи на жителите и гостите на град Пловдив събития като: Десетото юбилейно издание на Opera Open, One Dance Week, емблематичният Hills of Rock и SOLAR FESTIVAL и пловдивския фестивал Shake That Хълм.  За първи път в Пловдив ще се проведе международният фестивал „Франкофоли България“ – e едно от най-ярките мултижанрови събития за съвременна френска култура в национален мащаб. Фондация „Пловдив 2019“ ще подкрепи Драматичен театър – Пловдив  със спектакъла „Едип. В очакване на варварите“, събития на Регионален етнографски музей, Природонаучен музей и Народна библиотека „Иван Вазов“.

С решение на УС на ОФ „Пловдив 2019“ с протокол 207/03.11.2022 г. бе избрано жури в състав: Амелия Гешева, Антоанета Димитрова, Десислава Шишманова, Емилия Арабаджиева, Мария Луцова, Нина Димовска, Пламена Терзиева.

Пълният протокол можете да намерите ТУК.

Всички селектирани кандидати имат на разположение десетдневен срок, за да потвърдят или откажат предложената селекция и да пристъпят към подписване на договори и реализация на плануваните събития.

Подобни статии

Top