1/5 по-малко катастрофи в Пловдивско, няма убито дете на пътя (ВИДЕО)

Със 118 са намалели произшествията с пътен травматизъм в сравнение с миналата година

510 са катастрофите с ранени и убити от началото на годината досега в Пловдвивска област. Това съобщи пред журналисти днес инспектор Ботьо Гиргинов от Пътна полиция – Пловдив. Поводът бе отбелязването на Европейския ден без загинали на пътя днес.

Броят на катастрофите като цяло е доста намалял в региона. В сравнение със същия период на миналата година инцидентите с пътен травматизъм са намалели със 78. С 22-ма по-малко са и загиналите на пътя за същия период. Ако през 2019 година техният брой от началото на годината до 15 септември е бил 47 души, сега загиналите за първите девет месеца и половина са 24, а ранените 650 – с 118 по-малко от 2019-та.

В 88 от всички 510 катастрофи с ранени и загинали, са участвали и деца под 18 години. 55 са ранените деца в град Пловдив, 21 са пострадали в по-малките селища от областта. 20 от децата са били пътници в катастрофиралите автомобили, а 1 дете е било водач-извършител на катастрофа, без да бъде наранено. Нито едно дете не е загинало на пътя.

При 25 от инцидентите става дума за блъснато дете на пътя в ролята му на пешеходец. 22 от ударените деца-пешеходци са били ранени, като само в 4 от случаите вината е била на децата, които са пресичали пътното платно.

38 деца са пострадали при сблъсък между автомобили. 10 от децата са били ранени при преобръщане на кола извън пътя, а четири – при удар в дърво или друго крайпътно съоръжение.

13 са блъснатите малки велосипедисти, само в един от случаите вината е на детето колоездач.

„Вярно е, че от една страна намалението на катастрофите се повлия и от ограниченията по време на извънредното положение. Но и всяка една кампания, особено насочените към най-малките – децата, има резултат. Защото това дете ще пренесе наученото в училище и детската градина вкъщи. Понякога дори детето напомня на своя родител. Защото личният пример, който даваме е най-важен“, коментира инсп. Ботьо Гиргинов.

По думите му срещи с деца в училищата и детските градини се провеждат ежегодно, като на тези срещи присъстват не само униформени служители, а и оперативни работници, които информират за вредата от употребата на алкохол и упойващи вещества.

Подобни статии

Top