1 500 лв. глоба за берачи на липов цвят

Всеки от тях е глобен с по 500 лв.

Три акта по 500 лева съставиха служители на ОП „Общинска охрана“ на берачи на липов цвят в Цар-Симеоновата градина, съобщиха от пресцентъра на община Пловдив. При рутинен обход общинските охранители забелязали роми, които са хвърляли тояги и железни пръти по клоните на дърветата, за да събират нападалия липов цвят.

Цар-Симеоновата градина е паметник на градинско-парковото изкуство (ДВ, бр.41 от 19.05.1992 г.) и със заповед на НИПК № 37/12.11.1993 г. в режим на опазване на исторически зелени площи в централна градска част. Тя е със стриктен режим на ползване на ресурсите и събирането на липов цвят или чупенето на клоните е строго забранено, уточняват от общината.

Оттам допълват, че съгласно чл. 20, т. 8 от Наредбата за опазване на околната среда, се забранява „събирането на семена, резници, брането на билки, без разрешително, както и унищожаването и увреждането на находищата на лечебни растения на територията на общината“.

„Припомняме на гражданите, че събирането на липов цвят с цел продажба е строго забранено. Удостоверения за билките, събирани от лечебни растения се издават от Кмета на съответния административен район, в който се намират съответните находища, въз основа на писмено заявление от заинтересованото лице“, заяви директорът на ОП „Общинска охрана“ Александър Стайков.

Той допълни, че днес е съставен още един акт на жена, която разхождайки се по Главната улица, е извършвала просия.

През последните дни служители на ОП „Общинска охрана“ са извършили и множество проверки на собственици на кучета за изправни документи на техните домашни любимци.

Подобни статии

Top