1 990 880 лева са парите за култура на Пловдив

С 46 гласа „ЗА“ пловдивският Общински съвет днес прие Културния календар за 2020 година

1 990 880 лева е точното финансовото изражение на пловдивския културен календар за 2020-та. Той бе приет с мнозинство от 46 гласа „За“ на днешната общинска сесия, предаде репортер на DCnews.bg.

В обхвата на календара и тази година попадат множество прояви с местно, национално и международно участие, свързани с опазване на културното наследство и памет, обогатяване на културната идентичност, подобряване на достъпа до култура на жителите на общината чрез децентрализиране на културните процеси, развитие на изкуството, творческите и културни индустрии и културния туризъм, популяризиране на културата на Пловдив по света.

Гласуването започна с искане на Йордан Иванов от Демократична България за включване на датата 1 февруари като Ден срещу (цитирам) „ненавистния комунистически режим“ и неговите жертви. Иванов поиска изрично гласуване, за да се знае, че управлението на града е дясно, което му спечели поредица от реплики как подобни изказвания не са в духа на събитията, подбрани да обединяват, а не да разединяват Пловдив. За сметка на това към списъка от културни мероприятия се прибавиха честванията на три празника на мюсюлманската общност – Рамазан байрам, Курбан байрам и деня Ашура (по предложение на Али Байрам от ДПС); прие се честване на Илинденско-Преображенското въстание (Стефан Послийски от ВМРО) и включване на един празник по предложение на арменската общност в града (Веселка Христамян от Демократична България).

Културният календар на Пловдив е добър, точно той изнесе Европейската столица на културата и пример е за това как трябва да се разхождат публични средства, не спести похвали този път и независимият общински съветник Слави Георгиев.

1 2

Подобни статии

Top