1 бира ще струва почти 26 лева в главната фензона на Световното в Катар - DC news

1 бира ще струва почти 26 лева в главната фензона на Световното в Катар

Цената е като на пивото, което се продава в баровете на хотелите в мюсюлманската държава

Половин литър бира ще струва 50 катарски рияла (25.83 лева) в главната фензона по време на Световното първенство по футбол в Катар, съобщава „Ройтерс“, позовавайки се на източник, запознат с продабжите на алхокол в азиатската страна.

Основният спонсор на Мондиал 2022 „Будвайзер“ притежава изключителните права за доставка на бира във „ФИФА Фен Фест“ в централния парк „Ал Бида“ в Доха, който е с капацитет за 40 хиляди души.

Пивоварната също така ще продава продуктите си в специалните зони край стадионите, където цената на бирата все още не е определена, обясни източникът, който пожела да остане анонимен.

Световното първенство по футбол от 20 ноември до 18 декември за първи път ще се състои в мюсюлманска страна със строг контрол върху алкохола, в която употребата на спиртни напитки на публични места е незаконна.

Високата цена на бирата във фензоната на ФИФА е сходна с цената в баровете на хотелите в Катар, където половин литър също струва около 50 катарски рияла.

От организационния комитет на Световното първенство в Катар не пожелаха да коментират цените на алкохолните напитки, въпреки че през 2019 година подчертаха, че ще се опитат да направят алкохола „достъпен“ за феновете по време на Мондиал 2022 и ще обмислят намаляването на цената.

„Наясно сме, че има проблем с цената“, коментира през 2019 година изпълнителният директор на Организационния комитет на Катар 2022 Насер Ал Хатер, припомня „Ройтерс“ и допълва, че на Световното клубно първенство през същата година в Катар цената на половин литър бира е била малко над 12 лева, но сега ще бъде над два пъти по-скъпа.

Половин литър безалкохолна бира ще бъде продавана на запалянковците във фензоните на Мондиал 2022 за 30 катарски рияла (15.50 лева), а цената на бутилка с безалкохолна напитка ще бъде 15 катарски рияла (7.75 лева).

Преди няколко дни дори излезе информация, че една бира ще струва дори 100 евро, а за нощ в контейнер ще се плаща по 200 евро, защото всички места в хотелите вече са заети.

Подобни статии

Top