1 милиард 884 милиона лева е бюджетът на София

Столичният кмет обяви и приоритетите си

1 милиард 884 милиона лева е предвиденият бюджет на Столична община за 2021 годиняа, което е с малко повече от 100 000 лева в сравнение с миналата година.

140 милиона лева са предвидени за изграждане на транспортна инфраструктура, включително и реконструкция на трамвайното трасе по булевард „Борис III“, от Съдебната палата до Княжево.

Втора цел за тази година е осигуряването на достатъчно места за децата в детските градини. За тази цел са предвидени 65,7 милиона лева за изграждане, разширение и основни ремонти на детски градини, ясли и училища.

Третата цел е подобряването на качеството на въздуха в столицата, за което са отпуснати 200 милиона лева. По думите на кмета на София инвестициите в метрото и в електротранспорт са точно в тази насока.

Ще бъдат също отпуснати средства за паркове, за миене на улици, както и за екологично отопление за домакинствата.

Отпуснати са 8 милиона повече за общинското здравеопазване и 16 милиона повече за социални дейности, посочи столичният кмет Йорданка Фъндъкова. „Това са средства ускорени през държавния бюджет“, потвърди тя.

През тази година е предвидено да се построй първата общинска детска поликлиника в район „Възраждане“. Средствата са за реконструкция на вече съществуващата сграда и за нейното оборудвате.

Общо 10,4 милиона лева са предвидени за разкриване на девет нови социални услуги в два центъра и основни ремонти в осем вече съществуващи. Очаква се след месец бюджетът да бъде гласуван от Столичния общински съвет./ Източник: БНТ

Подобни статии

Top