1 милион българи без зъби, младежите на 18 - с по над 6 кариеса (СНИМКИ) - DC news

1 милион българи без зъби, младежите на 18 – с по над 6 кариеса (СНИМКИ)

Всеки с поне един изваден зъб е инвалид

Поне по 4 кариеса средно имат на млечните си зъби децата до петата си година. При 12-годишните пък трайните зъби с кариеси са поне по три, а 18-годишните вече имат над 6 пломбирани зъба. Това съобщи председателят на Българския зъболекарски съюз (БЗС) проф. д-р Николай Шарков в Пловдив днес.

По думите му всеки четвърти от навършващите пълнолетие българи има и поне по един изваден зъб. А 65% от младежите на 18 години имат и болни венци.

Според топ зъболекаря устната хигиена при децата е изключително лоша, а тенденцията показвала, че българите все още не мият зъбите си и ядат сладки и меки храни.

„Това не трябва да е така, трябва да се храним с твърда храна, която е богата на белтъчини“, коментира стоматологът.

По думите му 71% от децата до 6 години имат кариеси на млечните зъби, 79 на сто от 12-годишните са с кариеси на постоянните, а при 18-годишните картината е трагична – 92 на сто са с кариеси.

Тенденцията при възрастните не е към подобряване. Българите на възраст 35-44 години имат поне по 17 засегнати от кариес зъби в устната кухина. Освен това хората на тази възраст средно имат по 6 извадени зъба, което вече ги прави инвалиди.

„Дори само един изваден зъб ни прави инвалиди, тъй като това ни пречи да се усмихваме и да правим мимики, да се храним и дори да усещаме правилния вкус на храната“, поясни д-р Шарков. 

1 2

Подобни статии

Top