1 юни е! Празнуваме Денят на детето - DC news

1 юни е! Празнуваме Денят на детето

Празникът води своето началото от далечната 1925-а година

1 юни е Ден на детето, един от най-старите и обичани международни празници. Решението за неговото честване е било прието през 1925 г. по време на Световната конференция за повишаване на благосъстоянието на децата, провела се в Женева. Историята, обаче, мълчи, защо точно е избрана датата 1 юни.

Според една от версиите през 1925 година генералният консул на Китай в Сан Франциско събрал група китайски сираци и направил в тяхна чест честване на Duanwu Festival (Фестивал на лодките-дракони) – датата, на която било това събитие се оказа 1 юни. По щастлива случайност, денят съвпадна с „детската“ конференция в Женева.

Международният ден на детето има флаг. На зелен фон, символизиращ растеж, хармония, свежест и плодородие около знака на Земята са разположени стилизирани фигури – червена, жълта, синя, бяла и черна. Това са човешки фигури, символизиращи разнообразието и толерантността. А знакът на Земята, разположен в центъра на флага – е символ на нашия общ дом.

Интересното е, че този празник активно са подкрепили в страните, които са избрали социалистическият път на развитие. В ерата на Съветският съюз на 1 юни в училищата започвала лятната ваканция. Ден на детето празнували с речи и дебати за правата и благосъстоянието на децата, правили прожекции на нови детски игрални филми и телевизионни предавания, организирали спортни мероприятия за децата, често поканвайки за участие и родителите.

Източник: praznici.eu

Подобни статии

Top