1 загинал и двама ранени при инциденти с газови бутилки в Пазарджишко

Ето как да се предпазите от битови инциденти с бутилки за пропан-бутан

1 човек е загинал, а двама са били ранени в Пазарджишко от началото на годината досега при инциденти с неизправни газови бутилки. За първите девет месеца на годината са регистрирани  20 битови инцидента с газови бутилки, вследствие на които двама граждани са пострадали, а един е починал.

На фона на трагични инциденти, в резултат от пренебрегване на изискванията за безопасност при експлоатацията на газови уреди и бутилки за газ пропан-бутан, РДПБЗН – Пазарджик акцентират на правилата за пожаробезопасна работа. Те са насочени към гражданите – потребители на битови газови уреди и инсталации с пропан-бутан.

Правилата са подбрани и синтезирани съгласно действащата в България нормативна база, както и извадки от техническите инструкции за безопасност от фирмите за производство, доставка, сервиз и поддържане на уреди, инсталации и съдове с втечнени въглеводородни газове, в частност газ пропан-бутан.

Какво не трябва да правим при експлоатация на газ пропан-бутан

  • Не пълнете битовите газови бутилки на бензо-газостанции и автомобилни газстанции.
  • Не дръжте бутилката близо до източник на топлина, както и на пряка слънчева светлина (опасно е стените на бутилката да се нагряват над 40оС). При нагряване, налягането на газта в бутилката се увеличава и е възможно експлозивно пръсване на бутилката.
  • Не размразявайте бутилката със сешоари, духалки и други източници на топлина.
    1 2

Подобни статии

Top