10 двойки от Пловдивско получиха ин витро процедури (СНИМКИ)

10 двойки от Пловдив и областта получиха възможност да имат своя рожба с помощта на ин витро или инсеминация. Двойките получиха наградата си по време на специално тържество, организирано от Фондация „Искам бебе“, която днес отбеляза седмата си годишнина в Пловдив. По повод годишнината фондацията организира благотворителна кампания съвместно с Читалище „Д-р Христо Аджаров” – Пловдив.

Акцията стартира на 28 ноември с благотворителен концерт в Пловдивския панаир. Събраните от събитието средства в размер на 5 000 лева бяха дарени за лечението на хора от Пловдив, които отдавна се борят за дете. Днес се състоя и благотворителен базар, парите от който също ще отидат за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, обясни Вера Вулджева, координатор на фондацията за Пловдив. Процедурите са предоставени от трите пловдивски ин витро клиники – АГ болница „Селена”, Ин витро център „Бора” и Медицински център за репродуктивно здраве „New Life”.

2 инсеминации и 8 ин витро процедури дариха дарителите днес. Според Вера Вулджева, много двойки от цялата страна са кандидатствали за тях, но само 10 са отговаряли на условието, да са от Пловдив и региона.

Над 10% от двойките в България имат репродуктивни проблеми. Една от причините за това е тази, че много от младите хора гонят кариера и започват да мислят за своя рожба в по-късна възраст – около 35-37 години. Тогава обаче зачеването е много по-трудно, коментираха лекари от ин витро клиниките. Медиците са щастливи, че все повече двойки се връщат с желание за второ или трето бебе по ин витро метод.

На събитието присъстваха и семейства с ин витро бебета.

 

 

Подобни статии

Top