10 инцидента с пешеходци за 10 дни, пътните произшествия в Пловдив растат

От началото на годината в Пловдивска област се наблюдава увеличение на пътните произшествия с пешеходци.

Това сочи статистика на полицията в града, съобщи пред журналисти началникът на сектор „Пътна полиция” главен инспектор Красимир Нешев.

При инцидентите един е загинал и 9 пешеходци са ранени само за първите 10 дни.

В осем от случаите виновни са водачите на автомобилите.

Шест от  инцидентите, включително и фаталният, са  станали в  Пловдив,  други два са в Асеновград и още два извън населени места.  

48 пешеходци, пресичащи на нерегламентирани места, прескачане на заграждения и преминаване на червен сигнал, и трима водачи на автомобили, отнели предимство на пешеходец вече са санкционирани в рамките на специализираната операция „Пешеходец“. Тя ще продължи до 21 януари, а униформените ще осъществяват засилен контрол край учебни заведения, в зоните на възлови кръстовища и големи търговски обекти.

Обикновено отнемането на предимство е на кръстовища при ляв и десен завой и в зоните на пешеходни пътеки, обясни Нешев. 

През 2023 г. в Пловдивска област са регистрирани 180 произшествия с участие на пешеходци, 11 от тях са загинали, а 183 са били ранени. 

Полицията апелира както пешеходците, така и водачите на моторни превозни средства да проявяват повече внимание, дисциплина и толерантност при придвижване на пътя, да избират светли дрехи в тъмната част на денонощието или да имат светлоотразителен елемент по себе си.

Снимка: Радио Пловдив