10 малки навика, които ограбват щастието ви

Човек постепенно се превръща в това, което прави всеки ден. Ако навиците ви не ви помагат, те ви пречат. Ето няколко примера за това как те могат да ограбят щастието ви, ако им позволите.

1. Занимавате се с всякакви истории, но не и с вашата собствена

Не се потапяйте в историите за успеха на другите до такава степен, че да забравите да напишете своята. Невероятните промени се случват, когато решите да поемете контрол. Това значи да консумирате по-малко и да създавате повече. Означава отказ да оставите другите да мислят, говорят и решават вместо вас. Означава да научите да уважавате собствените си идеи и инстинкти. Дръжте най-големите си цели близо до сърцето си и им посвещавайте време  всеки ден. Ако наистина искате нещо и работите усърдно за него, няма почти нищо, което да не можете да постигнете.

2. Чакате идеалния момент

Не се хващайте на мита за идеалния момент.  Моментите не са идеални, те са такива, каквито си ги направите. Толкова много хора чакат звездите да се подредят, за да направят това, което искат и знаят, че трябва да направят. Перфектния момент, префектната възможност, перфектното състояние на духа и т.н. Събудете се! Тези съвършени състояния са мит. Не съществуват.

Способността ви да достигнете най-големия си потенциал е пряко свързана със способността ви да действате лице в лице с несъвършенството. Ще постигнете успех не като откриете съвършения момент, а като се научите са виждате и използвате несъвършенствата на живота.

3. Работите само за заплатата

Работата без интерес е затвор. Дори ако не сте свръх запалени по това, което работите, трябва поне да се интересувате от него. Когато си изграждате живот, в който работата е нещо, което понасяте само за да си плащате сметките, може да прекарате цялото време в мечти за друг живот. Работата запълва голям процент от времето ви. Не става дума за парите, става дума за самите вас. Ако в това, което правите, може да вложите част от себе си, работата ще ви носи удовлетворение.

4. Храните чувства на омраза

Както казва Мартин Лутър Кинг „Тъмнината не може да изгони тъмнината; само светлината може. Омразата не може да изгони омразата. Само любовта може.” Истината е, че когато храним в душата си омраза, тя в крайна сметка взима най-доброто от нас. Поема контрол над нас. Забравяме защо мразим, какво мразим и кого мразим. Накрая естествено, намразваме и себе си. Всичко, което мразите, заема място в главата и сърцето ви. Така че, ако искате да елиминирате нещо или някого от съзнанието си, не го мразете.  Продължете напред и не се обръщайте назад.

5.  Вслушвате се в страховете и тревогите

Ако погледнете назад, ще установите, че повечето ви страхове и опасения не са се сбъднали – били са неоснователни. Когато се върнете назад в последните няколко години, колко възможности за радост сте разрушили с излишни страхове и негативност? Ще видите, че е нужно да се освободите от някои неща, само защото тежат на сърцето и душата ви. Пуснете ги. Не влачете окови на краката си. Невероятно лесно е да се наслаждавате повече на живота си сега, без значение от ситуацията. Въпросът е само да се отърсите от пластовете глупости, които ви пречат.

Освободете се от тревогите и страховете си, от нуждата да сте винаги прави и да контролирате другите. Освободете се от претенциите си и от нуждата всичко да става по вашия начин. Изпод тези пластове глупости има един щастлив и съзидателен човек. Започнете ли да сваляте тези слоеве и да оценявате нещата заради това, което са, животът ще ви носи много повече удовлетворение.

6. Не спирате да мислите за трудностите

Един лош ден е просто лош ден. Изберете да не го превръщате в нещо повече. Неприятностите се отразяват върху условията, в които живеете и работите, но недейте да им позволявате да повлияят на това кой се и накъде сте се запътили. Всеки ден носи със себе си нови уроци и нови възможности. Винаги има начин да предприемете следващата стъпка по пътя, който сте избрали. На моменти събитията могат да бъдат ужасни и неизбежни, но винаги имате избор – ако не кога, то поне как да издържите и да продължите напред.

7. Търсите временно удовлетворение

Има два варианта за удовлетворение в живота – временно и трайно. Временното идва от моментните наслади на материалното удобство, докато трайното се постига чрез постепенно израстване на съзнанието. На пръв поглед може да е трудно да различите едното от другото, но с времето става очевидно, че второто е далеч по-висше.

Трайното удовлетворение се запазва в превратностите на живота, като ви позволява да запазите увереност и покой. Бързите промени в живота могат да ви докарат до лудост, и дори най-изтънчените материални удобства не могат да ви направят щастливи за дълго.

8. Опитвате се да промените всичко изведнъж

Ако искате да промените нещо в света, започнете със света около себе си . Да направите голяма промяна отведнъж обикновено е невъзможно, но да направите промяна сега в живота на няколко души не е никак трудно. Ако накарате един човек да се усмихне, неговата усмивка може да накара и други да се усмихнат. И така, по този дискретен начин, можете да достигнете до много хора.

9. Оставате с човек, който ви наранява

Понякога трябва да си тръгнете и да обърнете гръб на някого –  не защото не ви е грижа, а защото него не го е грижа. Когато някой ви наранява отново и отново, просто приемете, че не му пука за вас. Това е горчив хап за преглъщане, но е това е лекарството, от което имате нужда. Не се стремете да  впечатлите този човек повече. Не губете дори секунда от времето си в опити да му докажете каквото и да било. Нищо няма нужда да се доказва. Недейте да действате с мисълта за него оттук нататък.

10. Преувеличавате значението на физическата привлекателност

Да се влюбите в някого само заради външността му е все едно да избирате любимата си храна според цвета, а не според вкуса. Няма смисъл. Тъкмо невидимите, вътрешни, неизмерими характеристики са тези, които създават привличането.

Както има хора, които обичат аромата на мента, а други на канела, така има едно неподдаващо се на определение магнетично влечение, което ни тегли към качествата на определени хора, места и неща. Понякога дори белезите, които душата ти споделя с тях са това, което те притегля към тях и създава трайните основи на една дълга връзка.

Източник: obekti.bg

Подобни статии

Top