10-месечно бебе с морбили се оказа в Клиниката по педиатрия на УМБАЛ

Рекорден брой пациенти в клиниката по токсикология в Пловдив

В Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, първият пациент с морбили постъпва на 8 април, събота, в 14:00 ч, съобщиха от лечебното заведение. Той е момче на 10-месечна възраст от село Калояново и е прието в Отделението по пулмология към клиниката с висока температура, хрема и кашлица.

Няколко часа след хоспитализирането му се появява обрив, характерен за морбили, и детето своевременно е преведено в Клиника по инфекциозни болести на същата болница, съобщиха от лечебното заведение.

Веднага е преустановен приемът на нови деца в Отделението по пулмология. Общо 16 деца и техните майки са били в контакт с това дете по време на краткия му престой в Клиниката по педиатрия. На контактните деца е проверен имунизационният статус и наличието на антиморбилни антитела в кръвта.

Установено е, че четири от шестте деца на възраст под една година нямат защита срещу заболяването, защото не са достигнали възрастта за ваксинация и вероятно предадените майчини антитела при тях не са в достатъчна концентрация.

На тези деца е приложена пасивна профилактика с имуноглобулини. Майките също са изследвани за наличие на антиморбилни антитела и при липса на такива им се предлага ваксинация.

Контактните деца се изписват от клиниката след излекуването им. Към края на деня на 12 април 2017 г. в Отделението по пулмология има само 5 деца. Всички контактни на детето с морбили при изписването им са инструктирани да ограничат максимално контактуването с други деца във времето след края на инкубационния период – между 15 и 26 април 2017 г.

При поява на заболяване в този период те трябва да бъдат насочвани за преглед и евентуална хоспитализация в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“.

От Клиниката по педиатрия съветват всички, които не са ваксинирани срещу морбили, да изследват имунитета си срещу това заболяване, и при липса на такъв да се ваксинират. Уместно е да се носят маски или да се ограничат контактите с лица с повишена температура, хрема, възпаление на очите и кашлица.

Подобни статии

Top