10 нападения над медици в Пловдивско през последните две години

10 са нападенията над лекари в Пловдивска област през последните две години. Това показва справка за нападенията над екипи на Спешна помощ за 2013 г. и 2014 г., публикувана на сайта на Министерство на здравеопазването днес. 7 са били посегателствата над медици през 2013-та година, а през миналата са нападнати трима лекари. За нито един от случаите няма осъдени, става ясно от справката.

Общо 227 са нападнатите спешни екипи през 2014-та – с 82 повече в сравнение с предишната. Най-много са случаите в Бургаско – общо 142 инцидента, от които 40 с материални щети и здравословни проблеми на екипите, следвани от тези в София-област – 19 и Врачанско – 13.

От Центъра за спешна медицинска помощ в Стара Загора са посочили в своята справка, че екипите на Центъра ежедневно са жертва на вербална агресия от страна на търсещите помощ. Такъв вид случаи обаче не се регистрират официално, коментират от Бърза помощ в града на липите.

5 са наложените присъди за посегателства над медици през последните две години. Най-висока е едногодишната присъда,  наложена за нападение над медицински екип на Спешна помощ в Брацигово. 4 са висящите дела и досъдебни производства, по които разследването на правоохранителните органи все още продължава.

Само в 7 от всички 28 области няма регистрирани нападения над спешни екипи.

Подобни статии

Top