10 неща, които никога не трябва да правиш във Facebook

Потребителите на социалната мрежа Facebook много често пускат обидни или провокиращи неща в своите профили. Някои са толкова смели и дори арогантни, че статусите и снимкита им могат да бъдат сметнати за престъпление – в буквалния смисъл на думата, пише „Мениджър Нюз“.

Сайтът Techland направи списък от неща, които не трябва да публикувате в профила си, освен ако не искате да си понесете негативните последствия. Сайтът призвова хората да бъдат по-разумни какво слагат в своите Facebook профили. Все пак всичко пуснато става в публично достояние.

1. Не коментарайте колко мразите работата си.

Изкушаващо е да споделите с всички своето недоволство от работното си място, но не забравяйте, че вашият шеф също може да хвърля по един поглед на профила ви. Например д-р Джун Тавитин-Сипъл, бивша преподавателка в средното училище в Кохасът, САЩ, бе принудена да напусне, след като написа в своя статус във Facebook, че родителите на учениците й са „арогантни и снобари“, а някои от децата – „торба бацили“. Нейните откровения в социалната мрежа може да са истина, а може и да не са. Но ако беше запазила за себе си тези коментари, нямаше да загуби добре платената си работа.

2. Не показвайте чрез снимките, които качвате, че подкрепяте пиенето на алкохол от непълнолетни.

Полицията в някои страни вече разследва снимки, пуснати в социалната мрежа и показващи непълнолетни да употребяват алкохол. Така че преди да пуснете снимките от онази весела нощ, по-добре се замислете сериозно. Няколко студенти от университета в Уисконсин „Ла Крос“ бяха глобени, след като публикуваха снимки от домашно парти, в което дават алкохол на хора под 21 години (минималната възраст за консумация в САЩ).

Публикуването на снимки, в които потребителите пият, могат да струват и работата ви, ако работодателят има подобна политика. Уволнена е например от Бъроу Кънтри, Ирландия, защото е пуснала снимки във Facebook, на които показва как пие бира в Дъблин. Тя отрича, че е пияна на снимките, но ръководството преценява, че уронва престижа на училището и я уволнява.

3. Не публикувайте доказателства, че изневерявате на половинката си, дори да сте разделени

Бракоразводните адвокати също знаят как да използват Facebook. Според изследване на американската академия на адвокатите по граждански дела, 81% от техните членове използват социалните мрежи, за да събират доказателства – от Facebook, MySpace, Twitter. Facebook е място номер едно сред техните предпочитания за събиране на „мръсна” информация по някое дело. 66% от случаите за афера, доказана чрез социална мрежа, се основават на факти, събрани от Facebook.

4. Не си актуализирайте статуса си, докато обирате къща :-)

Ако правите нещо незаконно, е повече от логично, че не трябва да оставяте доказателства. Това включва и да не влизате в профила си, докато обирате къща, защото така може да бъдете проследени. Дори да го направите по някаква причина, задължително дайте изход на профила си. Например крадец е хванат, защото е проверил своя профил във Facebook от компютъра в къщата, която е обрал. Така той оставил доказателства, че е влязъл незаконно в чужда собственост.

5. Не търсете помощ да плагиатствате

Да помолиш някой за домашната си работа по Facebook не е лошо нещо, но когато започнеш да копираш отговори от постове, това се превръща в преписване. Британските студенти често използват този метод за преписване на контролни, курсови или дори дипломни работи. Според проучване на университета в Кеймбридж, 49% от анкетираните студенти признават, че са взели чужда работа. 82% пък преписват директно от Wikipedia.

6. Не пускайте голи снимки на бившето си гадже

Ако сте ядосани на някое бивше гадже, не се поддавайте на емоцията и не публикувайте в пристъп на гняв интимни снимки, които са били само за вас двамата. В Нова Зеландия мъж беше осъден на четири месеца затвор, защото пуснал в социалните мрежи голи снимки на бившата си. Макар съдията да решил, че снимките са качени „в пристъп на пиянски гняв и ревност”, това не смекчило присъдата, нито направило престъплението по-малко.

7. Не изнудвайте хора чрез Facebook

Изнудването е нелегално, а когато го правите през Facebook остава и дигитално доказателство за това действие, което трудно може да бъде заличено. Антъни Стансил беше осъден на 15 години затвор, защото измамил съученици да публикуват свои голи снимки. Стансил бил на 18 години, влязъл в социалната мрежа с профил, в който се представил за жена, заблудил своите съученици да пуснат голи снимки и послеги ги използвал, за да ги изнудва. В крайна сметка фалшивият женски профил отвел полицията право при него.

8. Не пускайте коментари, че пътувате и къщата ви е празна за дълго време

Крадците използват все повече интернет, за да черпят информация и проверяват във Facebook дали набелязаната им жертва ще си бъде вкъщи. Вълна от домашни грабежи в Ню Хемпшир е осъществявана чрез подобна схема, в която крадците проверяват в профилите на потребителите дали скоро ще ходят някъде на почивка. Жена от щата Вирджиния пък беше обрана, след като споделила в социалната мрежа, че ще бъде на концерт в определен ден и определен часови интервал. В този случай обаче Facebook помогна за разкриването на престъплението – приятел на жената изгледа записа от охранителните камери и разпознал един от 500-те й приятели в социална мрежа.

9. Не се хвалете за новите си скъпи придобивки

Да, всички знаем, че е яко да се похвалиш на приятели колко е готин новият компютър, смартфон, таблет или лаптоп, подарени за рождения ти ден, но не забравяй, че има и недобросъвестни хора, които четат профила ти във Facebook. Според британската компания Legal&General потребителите на социалната мрежа стават потенциални жертви на обири, след като дават информация за скъпи вещи, които притежават – това си е направо покана за престъпниците. Даже ги улеснявате още повече, ако сте публикували подробна лична информация като адрес, телефонен номер и други.

10. Не признавайте за извършено от вас престъпление

В някои държави постовете могат да бъдат използвани като доказателства в съда и също така може да бъдат разпознати лица по Facebook. Може и да не ви се вярва, но наистина има хора, които си признават за престъпления във Facebook – сайтът посочва тези постове, публикувани от „Дейли Телеграф”.

 

Подобни статии

Top