10 нови компании инвестират в пловдивската икономика

38d17fa0-db54-4f15-b9cd-4fdecd630b14

Пловдив е вторият по големина център, наситен с малки и средни предприятия в страната след София. Според Стефан Стоянов – заместник-кмет „Образование, развитие, европейски политики и международно сътрудничество” градът ни има възможност да се развива в много аспекти и има сериозен потенциал.

„Очаквам до 10 години тук да се появи производител на автомобили, а не както е сега – само на автомобилни части. Това е голямата ни цел като работеща администрация, тъй като това ще е движещата сила и за останалите сектори в пловдивската икономика“, коментира зам.-кметът Стефан Стоянов на първия от поредицата форуми, насочен към подпомагането на малкия и среден бизнес.

„Икономическите сектори, които растат и ще растат през следващите няколко години са, на първо място,  индустрията, тъй като производството формира малко над 50 % от брутния вътрешен продукт на региона.

Това е традиционно силен сектор, който през последните 15 години претърпя важна трансформация – българските компании се развиха устойчиво, отделно влязоха много чуждестранни инвеститори“, обясни още Стоянов.

В момента Тракия икономическа зона е в топ 3 в Югоизточна Европа по интерес и навлизане на нови чуждестранни инвестиции, а автомобилната индустрия е основна движеща сила през последните няколко години.

Потенциалът на Пловдив по отношение на младите хора в университетите или близо 40-те хиляди студенти е добра възможност за бърз ръст и правене на добър бизнес по отношение на ИТ и аутсорсинг индустрията.

В момента има 5 хиляди заети млади, високообразовани хора в новооткрити офиси, а потенциалът в следващите 3-4 години е те да надминат 10 хиляди.

По време на дискусията бяха обсъдени и възможностите за това как да се финансира малкият и среден бизнес от оперативни програми, какви възможности дава банковият сектор  и осигуряването на „свежи финанси”, както и намиране на външни пазари за българския бизнес.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

2 Коментара

Top