10 ноември – преврат или поврат?

Какво помним за 10 ноември?

10 ноември е денят, който се възприема като начало на прехода на България към демокрация и пазарна икономика, въпреки че еднопартийната система на БКП (която продължава да е единственият ръководен фактор в държавата) е премахната едва на следващата година, а първите реални икономически реформи са предприети 15 месеца след пленума.

Десетоноемврийският пленум е определян като преврат или като „конституционна смяна“ на държавното ръководство (Костадин Чакъров), а заедно с последвалите събития е наричан и „тихата революция“.

10 ноември бележи началото на един дълъг процес на промени в България, които все още продължават и като че ли никога няма да свършат. Думите на един известен български политик: „Днес е хубав ден за българската демокрация“ са като че ли много актуални за датата, на която беше свален от поста си генералния секретар на ЦК на БКП Тодор Живков и председател на Държавния съвет на Народна република България, и бе заменен с Петър Младенов.

Какво всъщност се случи?

На 9 ноември 1989 година на заседание на Политбюро Тодор Живков подава оставка като генерален секретар на БКП след организиран от съветското посолство натиск, както и от страна на неговите най-близки съратници Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов. Искането за оставка е организирано от члена на Политбюро Петър Младенов и кандидат-члена Андрей Луканов. Някои от членовете на ЦК като Милко Балев и Димитър Стоянов не са предварително информирани. Живков не подава оставка от поста председател на Държавния съвет на Народна република България (най-високата длъжност в държавата), предложението за това е направено от името на Политбюро.

На пленум на ЦК на следващия ден – 10 ноември, с участието на членове и кандидат-членове на ЦК на БКП, секретаря на БЗНС и секретарите на Постоянното присъствие на БЗНС, завеждащ отдели на ЦK на БКП, министри и председатели на областните народни съвети (съобщение на БТА в „Работническо дело“ 11 ноември 1989 г.). са поставени две точки. Първата е доклад на Тодор Живков за актуалната обстановка в страната и необходимостта от преустройство на икономиката „по посока на пазарния механизъм, съчетан с планово начало“, а втората е оставката на генералния секретар на ЦК на БКП. Живков произнася встъпителното слово, след което ЦК одобрява доклада му.

На следобедното заседание на пленума обаче членовете на Централния комитет приемат оставката на Живков, без да му дадат възможност за заключителни думи, и утвърждават Петър Младенов на поста Генерален секретар на ЦК на БКП. Пленумът предлага на Народното събрание да освободи Живков и от поста председател на Държавния съвет на Народна република България.

Седмица по-късно – 17 ноември, на заседание на Народното събрание, предавано пряко по телевизията, Петър Младенов е избран и за председател на Държавния съвет. Парламентът премахва от Наказателния кодекс текстовете, криминализиращи критиката към правителството. И започват митингите.

Първият свободен митинг е още на следващия ден – 18 ноември. Той е организиран от т. нар. неформални организации, начело с КТ „Подкрепа“ и „Екогласност“, на площада пред Храм-паметника „Свети Александър Невски“. Останалото е история. История, в която един политик кача култовата реплика „По-добре танковете да дойдат“ и тя му струваше поста на президент, свикването на Велико народно събрание, подпалването на Партийния дом, първия демократично избран президент – Желю Желев и много други.

Как е сега?

Вече 26 години преходът продължава и не е ясно кога ще завършат промените и реформите във всички сфери. А в България цари общо усещане за несигурност и носталгия по миналото.

Снимка: e-vestnik.bg

Подобни статии

Top