10-ото юбилейно издание на конкурса „Орфееви таланти“

Четири концерта подаряват организаторите на публиката на Пловдив

Над 1000 талантливи деца от цялата страна ще се включат в 10-ото юбилейно издание на Международния конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство „Орфееви таланти“.

Специално за годишнината конкурсът ще се проведе в рамките на четири дни, от 1-ви до 4-ти февруари 2024 г., а традиционен домакин на богатата програма е Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.

Официалното откриване е на 1.02. от 10 часа в концертната зала на Академията.

10-ото издание стартира с конкурсната си част, в която в първите два дни едновременно в шест зали на Академията 30 доказани експерти в своите музикални области ще оценяват участниците. Председател на журито е ректорът проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак.

Професионалната работа продължава и в Националната фолклорна среща „Мост между поколенията – песенният мост на Елена“, в която ще се състоят поредица от майсторски класове по народно пеене и народни инструменти с гост-преподаватели Ваня Вълкова, Жечка Сланинкова, Васил Василев, Владимир Владимиров, Данка Цветкова, Деница Василева, Иван Георгиев, Пейо Пеев, Сорина Богомилова и сестри Георгиеви.

Вторият ден от 10 часа започва и  семинар на тема „Народна музика, фолклор, авторство и авторски права“ с лектори Румяна Цинцарска, проф. д. изк. Лозанка Пейчева, проф. д. н. Венцислав Димов. На следващия ден отново в 10 часа пък започва семинарът „Накратко за джаза“ с лектори доц. д-р Жан Пехливанов, доц. д-р Петър Салчев, доц. Едуард Сарафян и доц. д-р Петър Койчев.

Конкурсната програма на 3-ти и 4-ти продължава за даровитите кандидати в направления „народно пеене“ и „народни инструменти“. Майсторски клас по класически инструменти и пеене ще се води от ректора на АМТИИ порф. Новак с участието още на Пенчо Пенчев, Едуард Сарафян, Борислав Ясенов, Петър Салчев, Людмил Петков, Стела Динкова и Ангел Маринов.

Четири концерта в четирите поредни вечери ще зарадват публиката с изпълнения на участниците, техните ментори и професионалистите и ще се състоят в Концертната зала на АМТИИ с начален час 19 и с вход свободен. Вечерта на 1.02. ще завърши с концерт на Академията на майсторите-обучители в съпровод на Академичния народен оркестър, втората вечер аудиторията ще се наслади на общ концерт на менторите и техните ученици от майсторския клас, проведен през деня. Вечерите на 03.02. и на 04.02. ще завършат с класически концерти.

Организатори на „Орфееви таланти“ са АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и СНЦ „Български национален младежки фолклорен съюз“. Конкурсът се провежда под патронажа на Министерство на културата. Включен е в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби, чрез която класираните индивидуални изпълнители на Първо, Второ или Трето място, в четвърта възрастова група 8-12 клас, получават едногодишна парична стипендия.