10 причини да изберете българските гъби в магазина

Полша залива българския пазар с гъби, след като влезе в сила ембаргото за експорт към Русия. Това съобщи в Пловдив председателят на Съюза на гъбопроизводителите в България Илиана Димитрова. Ежедневно у нас се внасят от 5 до 10 тона полски гъби и отиват директно на пазара. Българските гъби заемат едва 20 на сто от реализираната в магазините продукция, а голям местен производител успява да пласира едва по 100-200 килограма печурки два пъти седмично, уточни тя.

По думите й българските производители на гъби са  поставени в абсурдна ситуация. „От една страна се регистрираме като земеделски производители, но не ни регистрират нито като зеленчук, нито като плод. Не сме получавали нито директни, нито индиректни плащания, както от държавата, така и от Европа“, добави Димитрова. Тя добави, че в страни като Франция и Холандия например, гъбопроизводителите си връщат до 80 на сто от вложените инвестиции чрез еврофондовете.

Според производителите, след инцидента, при който в София се натрови семейство, консумирало заешка яхния с полски гъби, цените на които са принудени да продават българските производители, съвсем са паднали. През последните няколко дни се забелязвало търсене на български култивирани печурки, но гъбопроизводителите не очакват тази тенденция да продължи.

Според представителите на Съюза, няма как култивираната печурка да бъде отровна, освен ако не е била третирана с тежки химически препарати.  Те настояха за по-засилен контрол върху храните и гъбите в частност.

Гъбопроизводителите поясниха, че полските и българските гъби се различават по много неща, но най-вече по вкуса и свежестта. „За да разпознаете свежата печурка, достатъчно е да се уверите, че тя е бяла на цвят и ламелите й около пънчето са розови“, обясни Илияна Димитрова. Тя подчерта, че десетте причини, заради които трябва да се купуват български гъби са:

  1. Българската гъба има вкус и аромат.
  2. Тя е свежа и стига до търговската мрежа най-късно на следващия ден, а не десетина дни по-късно.
  3. Да се стимулира родното производство.
  4. Гъбопроизводството осигурява заетост на много хора, тъй като всички операции се извършват ръчно.
  5. Местните гъбопроизводители внасят данъците си в българската хазна.
  6. Да се осигури възможност за износ на българска продукция – най-вече за Гърция.
  7. Поддържане на други, свързани производства – лаборатории за мицел, предприятия за полиетилен, за гипс, транспорт и др.
  8. Производството на гъби е чистилище за органични отпадъци, които се използват като компост за печурките.
  9. Остатъкът от компоста след производството на печурки, е безплатен обогатен тор за земеделието, в който има 6 пъти повече хумус от обикновения.
  10. Ниска цена.

В Съюза на гъбопроизводителите у нас членуват 60 производители, доста повече са ентусиастите, които не са регистрирани, посочи още Илиана Димитрова. И заключи: „Нас ни няма никъде. Ние сме последните мохикани!“

На снимката отляво надясно: Станислав Манолов – член на СГБ, производител на гъби гр. Хасково; Камелия Парашкевова – член на УС на СГБ за Северозападна България, производител на гъби гр. Плевен; Илиана Димитрова – Председател на Съюза на гъбопроизводителите в България; Стефан Вълков – член на СГБ, производител на гъби, район гр. Пловдив

Подобни статии

Top