10-те най-странни забрани по света

Правителството на всяка страна се опитва да приеме закони, които са насочени към защита на правата на гражданите и към подобряване качеството им на живот. Но тъй като законодателните забрани понякога са абсурдни, те не предизвикват у жителите на съответната страна друго, освен смях.

Австралия: забрана на порнофилми с участието на жени с малки гърди

Австралийското правителство приело решение да забрани филмите за възрастни, в които са се снимали жени с малки гърди. Според правителството подобни филми може да обърнат мъжете към перверзии и престъпно поведение от типа на педофилията, а също да изкривят представата за това как изглеждат гърдите на зрелите жени.

САЩ: забрана за продажба на шоколадови яйца с играчка

От 1938 година доскоро продажбата  на шоколадови яйца била забранена в цяла Америка. Смятало се, че играчката, която се намира в яйцето, е потенциално опасна, тъй като детето може да я глътне. Забраната била премахната при условие, че жълтата капсула, намираща се в яйцето, ще се вижда през шоколадовата обвивка, за да може детето да знае, че тази част от продукта, която не се яде, трябва да бъде извадена.

Филипините: забрана за всички филми с участието на Клъер Дейнс

Американската актриса Клеър Дейнс обидила властите на  Манила със свое изказване за столицата на Филипините. В едно от интервютата си Дейнс направи града на пух и прах. Оскърбеното градско ръководство на Манила се разпоредило да забрани прожекциите в града на всички филми с участието на актрисата.

Сингапур: вноса и продажбата на дъвки

Дъвките в Сингапур са забранени от 1992 година. Работата е в това, че обикновената дъвка станала причина за проблеми в работата на метрото. След известно време дъвките започнали все пак да се продават, но само в аптеките и то в градовете.

Малайзия: забрана за носене на дрехи в жълт цвят

Забраната за използване на жълт цвят в дрехите и аксесоарите има политически привкус. Причината е, че опозиционерите, протестиращи срещу нечестните избори, използвали жълти дрехи, за да може отдалеч да разпознаят съмишлениците си.

Канада: забрана за реклами на детски проходилки 

Според канадското правителство, проходилките водят до вреди не само за моториката на организма, но и създават проблеми от психическо естество. В тази страна били регистрирани огромно количество травми, получени по времето на използването на проходилките, което и довело до забраната им.

Великобритания: забрана да се умира в сградата на парламента

Човек, починал в сградата на Уестминстърския дворец, трябвало да бъде погребан за държавна сметка с всички полагащи се почести. Предполага се, че забраната да се умира на това място, ще помогне на държавата да избегне непредвидените разходи.

Китай: забрана за прераждане

Китайското правителство решило да наложи забрана за прераждане сред местните жители. Но ако случайно ви се наложи, можете да получите официално разрешение за това, преминавайки предварително през редица институции.

Румъния: забрана за игра на „Скрабъл“

В началото на 80-те години президентът на Румъния забранил на жителите на страната да купуват играта „Скрабъл“. Държавният глава се позовал на това, че играта е антиправителствена и пагубна. Днес в Румъния забраната не само, че е отменена, но има и федерация за игра на „Скрабъл“.

Япония: забрана на танците в нощните клубове

Тъй като повечето нощни клубове в Япония се смятат за свързани с проституцията, било решено да се забранят танците в тези места. Правителството сметнало, че по такъв начин ще бъде по-лесно да се контролира дейността на развлекателните заведения. В момента в Япония има нощни клубове, които имат специален лиценз за танци, но те не се срещат на всяка крачка.

Източник: pure-t.ru
Превод: DCNEWS

Подобни статии

Top