10 факта, свързани с работата на стюардесите

Сигурно всяко момиче иска да стане стюардеса: невероятно романтична професия, а бонусът е, че може да се види целия свят. В деня на стюардесата – 12 юли, ще ви разкажем, наистина ли е така?

Светлана е стюардеса от 10 години в руските авиолинии.

През това време видях много истории – от предложение за брак, до връзване на полудял пътник. Последният изнерви целия екипаж. В този ден  летяхме по маршрута Магадан — Москва, а на борда се оказа много агресивен мъж. Заедно с него беше и съпругата му – малка, крехка и притеснителна, дори боязлива жена. По-късно разбрахме защо: малко след началото на полета бедната жена започна буквално да лети из целия салон. Имаха разногласия със съпруга си и той започна жестоко да я бие в самолета. Да се каже, че сме шокирани, ще е малко. Изплашихме се за живота и здравето на жената. Затова повикахме нашите стюарди да успокоят буйния пътник. Колкото и да е странно, с него никой не можеше да се справи, той се биеше с всички и крещеше. Накрая се наложи да го вържем, разказва Светлана.

А ето и фактите за работата на стюардесата.

1. Някои си мислят, че задълженията на стюардесата приличат на работата на прислугата – само че едните работят във въздуха, а другите на земята. Съвсем не е така. Основното задължение на стюардесата е организацията и осигуряването на безопасността на пътниците по време на полета – именно за това ги обучават.

2. Не винаги на борда на самолета стюардесите са били жени. Първите стюарди са били мъже, но през 1930 година американската медицинска сестра Елън Чърч променила традицията. Тя се научила да управлява самолет, а след това предложила кандидатурата си като стюард в авиокомпанията Boeing Air Transit. Превозвачите решили, че това е страхотна идея: ако младите момичета не се боят да летят със самолет, значи летенето е абсолютно безопасно.

3. Всеки стюард трябва да завърши медицински курсове. Причината е, че по време на полета няма лекар, а цялата отговорност пада върху стюардите.

4. Следващият път, когато срещнеш стюардеса, която вежливо ти предлага различни стоки, Duty Free, не бързай да я обвиниш в спекулация. Стюардите имат право на допълнителна работа – например, да предложат на пътниците продукти или услуги, включително да прехвърлят даден пътник от икономична, в бизнес класа, ако има места.

5. Предимство за стюардесите е възможността да си намерят добър съпруг. Разбира се няма да да твърдим, че това е най-романтичната професия, но фактите говорят: именно на борда на самолета си, руската стюардеса Ирина Маландина срещнала своя бъдещ съпруг – Роман Абрамович, а холандската стюардеса Анита ван Лерсел – Пол Китинг, министър-председателят на Австралия. А тъмнокожата стюардеса Грейс Хайтауър – кинозвездата Робърт Де Ниро.

6. Един от най-разпространените митове за работата на стюардесите е тяхната многофункционалност. Има случай, при който пътник специално бутнал на земята обяда си, за да види как момичето ще събере храната. Но на мъжа се наложило да прекара целия полет сред боклюка, тъй като стюардесите не чистят – това правят чистачите след края на полета.

7. Както и представителите на други професии, така и стюардесите също понякога страдат от професионални заболявания: разширение на вените, хронична умора, болки в гърба. А почти всички момичета твърдят, че най-голямото удоволствие за тях е сънят, който не им достига по време на полетите.

8. Стюардесите имат удължен годишен отпуск така, както и пилотите. Той се начислява в зависимост от прелетените през годината часове. В някои държави достига до 70 дни годишно. Това наистина е предимство на професията.

9. Съществува Международен ден на стюардесата – 12 юли.

10. Стюардесите на компанията Cebu Pacific Airlines решили да разнообразят съобщенията за техниката на безопасност по време на пътуване, което често е доста скучно за пътниците. Заради това те направили пародия на Лейди Гага и Кейти Пери. Вероятно идеята е била възнаградена както трябва, тъй като била много интересна на пътниците.

По материали от cosmo.ru

Подобни статии

Top