10 хиляди лева заделя общината за „Пловдив 112“ (СНИМКИ)

10 хиляди лева ще отдели от бюджета си за следващата година Община Пловдив, за да дофинансира дейността на доброволното формирование „Пловдив 112“. Това съобщи зам.-кметът Александър Държиков по време на демонстрациите на отряда пред Общината днес. В Международния ден на доброволеца 5 декември формированието и служителите на пловдивската Пожарна показаха уменията си и пред деца от Дом „Олга Скобелева“.

По 3 лева и 12 стотинки на час получават доброволните формирования от държавата, когато участват в официални спасителни акции.

„Отначало хората малко като че ли ни гледат странно, защото не вярват, че има хора, които това нещо го правят доброволно и безвъзмездно. За нас е много важно да можем да помогнем, за целта трябва да сме адекватно обучени и екипирани“, обясни Георги Влайков от отряд „Пловдив 112“.

За една година пловдивските доброволци са били на 6-7 спасителни акции в България. В момента продължават да се обучават доброволци, като отрядът, който започна с 55 души, сега наброява близо 80. Предстои те да получат общинско помещение за нуждите си в район „Тракия“. Доброволците обаче имат нужда от екипировка. Затова са организирали дарителска кампания и в специална касичка събират средства за оборудване.

От Общински съвет Пловдив са обещали да съдействат на отряда с финансиране. Това, което е най-необходимо са мотопомпи и противопожарно облекло.

Доброволците разказват за своята дейност в къщичка, разположена на немския коледен базар. Там всеки може да помогне. Следобед по повод празника те разказаха и показаха пред деца от дом „Олга Скобелева“ каква е работата на доброволния отряд и как доброволците подпомагат работата на пожарната при бедствия и аварии.

Подобни статии

Top