10 хиляди лева заделя общината за „Пловдив 112″ (СНИМКИ)

10818809_10202804476543989_674092182_n

10 хиляди лева ще отдели от бюджета си за следващата година Община Пловдив, за да дофинансира дейността на доброволното формирование „Пловдив 112“. Това съобщи зам.-кметът Александър Държиков по време на демонстрациите на отряда пред Общината днес. В Международния ден на доброволеца 5 декември формированието и служителите на пловдивската Пожарна показаха уменията си и пред деца от Дом „Олга Скобелева“.

По 3 лева и 12 стотинки на час получават доброволните формирования от държавата, когато участват в официални спасителни акции.

„Отначало хората малко като че ли ни гледат странно, защото не вярват, че има хора, които това нещо го правят доброволно и безвъзмездно. За нас е много важно да можем да помогнем, за целта трябва да сме адекватно обучени и екипирани“, обясни Георги Влайков от отряд „Пловдив 112″.

За една година пловдивските доброволци са били на 6-7 спасителни акции в България. В момента продължават да се обучават доброволци, като отрядът, който започна с 55 души, сега наброява близо 80. Предстои те да получат общинско помещение за нуждите си в район „Тракия“. Доброволците обаче имат нужда от екипировка. Затова са организирали дарителска кампания и в специална касичка събират средства за оборудване.

От Общински съвет Пловдив са обещали да съдействат на отряда с финансиране. Това, което е най-необходимо са мотопомпи и противопожарно облекло.

Доброволците разказват за своята дейност в къщичка, разположена на немския коледен базар. Там всеки може да помогне. Следобед по повод празника те разказаха и показаха пред деца от дом „Олга Скобелева“ каква е работата на доброволния отряд и как доброволците подпомагат работата на пожарната при бедствия и аварии.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top