10 хиляди пловдивчани чакат пари от лихвоточки

10 000 са правоимащите пловдивчани, които трябва да си получат парите от лихвоточките. Те са подали заявления до Националния компенсационен фонд за изплащане на многогодишните жилищно-спестовни влогове, съобщи в Пловдив депутатът от „БСП – лява България“ Георги Търновалийски. Той обясни, че през последните години има сериозно забавяне в изплащането на сумите.

Над 45 хиляди са правоимащите българи, които имат възможност, след като закупят жилище, да кандидатстват за получаване на парите от натрупаните от тях лихвоточки. 11 500 са хората, които вече са изминали процедурата и трябва да получат близо 95 милиона лева по програмата.

„В последните години има сериозно забавяне на изплащането на тези суми, като към момента се плащат по утвърдени списъци от март 2011“, поясни депутатът.

Според Търновалийски в бюджета за тази година са заложени около 11,5 млн.лева за компенсиране, но средствата не са достатъчни. На запитване от депутата финансовият министър Владислав Горанов отговорил, че средства няма. По думите на Търновалийски не може да се харчи 1 млрд. лева за саниране и да не бъдат заделени поне 20 милиона лева на година за изплащане на лихвоточките.

 

Подобни статии

Top