10 арестувани след спецакцията в хотелите на Ветко Арабаджиев

При обиските, които продължават и в момента, са намерени засега близо 150 000 лв.

Десет са засега задържаните след акцията на спецпрокуратурата в хотели в София и в Пловдив на бизнесмена Ветко Арабаджиев. Това съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев за БНР.  Разследването е за организирана престъпна група за укриване на данъци и пране на пари.

„Сред разследваните са и самият Арабаджиев и още двама членове на семейството му. Те не са сред задържаните, защото от месец са в чужбина“, обясни Гешев.

Утре ще стане ясно на колко души ще бъдат повдигнати обвинения, дали сред тях ще са членовете на фамилията Арабаджиеви и ще се издават ли за тях международни искания за задържане.

При обиските, които продължават и в момента, са намерени засега близо 150 000 лв., 60 000 от тях в кутия за обувки, уточни Иван Гешев.

Той не се ангажира с точен размер на сумата, за която се предполага, че е била укрита чрез неплатени данъци. Предположи, че сега тя може да е около милион, но в хода на разследването да се увеличи в пъти.

Припомняйки, че в хотел “Маринела“ в София, където продължават обиските, се провеждаха ключови събития от Европейското председателство и бяха настанени високопоставени гости, Иван Гешев каза, че не бива да се прави връзка между разследването за организирана престъпна група за данъчни измами и хотелските функции на сградата, в която се намират проверяваните офиси. Не всички били собственост на фамилията Арабаджиеви.

Засилено остава полицейското присъствие пред хотел „Маринела“ в София, както и пред другия хотел на Арабаджиев в Пловдив – „Марица“. Тази сутрин в присъствието на 20 полицаи в хотел „Марица“ бяха иззети документи от офиси, ползвани от физически и юридически лица.

Следобед униформените влязоха и в офисите на „Виктория груп“ срещу църквата „Света Петка“ в Пловдив.

Снимка: БТВ

Подобни статии

Top