10 факта за бебетата, родени през зимата

Оказва се, че учените живо се интересуват от ефекта, който сезонът, в който сме родени, оказва върху здравето ни и въобще върху живота ни като цяло. Затова има не едно проучване за зимните бебета и сме сигурни, че не знаете повечето от тези факти, представени от dama.bg.

1. Зимните бебета са по-едри от своите летни другари.

Учените от Харвард и от Университета в Куинсленд, Австралия, са прегледали множество медицински данни и са открили, че бебета, родени през зимните месеци, обикновено се раждат по-едри от бебетата, родени през лятото, и на 7-годишна възраст зимните бебета са по-тежки, по-високи и имат по-големи глави от своите връстници.

2. Зимните бебета по-често произхождат от бедни семейства.

Икономистите от Университета в Нотр Дам пък са проучили друга статистика. Те са разгледали актове за раждане от 1989 г. до 2001 г. и са открили, че процентът на децата, които са родени в извънбрачни връзки, от майки тийнейджърки или от майки, които така и не са завършили гимназиалното си образование, е най-висок през януари и това се забелязва всяка година. Каква е причината? Учените си поблъскали главите и накрая заключили, че бедните семейства по-рядко имат климатици и вентилатори, което означава, че по-рядко правят секс през горещите летни месеци, което би довело до пролетни бебета, вместо това наблягат на секса през по-прохладните пролетни месеци, когато така или иначе либидото на хората се покачва. И така пролетният секс води до януарски бебета.

3. Зимните бебета не са толкова умни.

Като цяло се оказва, че учените от Нотр Дам май не са големи фенове на зимните бебета, защото те твърдят, че бебетата през януари, февруари и март по-често са необразовани, по-малко интелигентни, живеят по-нездравословен живот и получават по-ниски заплати спрямо децата, родени през пролетта, лятото и есента. Учените твърдят, че по-високият процент на необразовани бебета се дължи на това, че повечето майки тийнейджърки раждат през зимните месеци, а тези майки много трудно успяват да издържат децата си и да им дадат добро образование или добър пример.

4. Зимните бебета са по-умни!

Да, да, знаем, че си противоречим, но проучването от Нотр Дам е само едно, а има и други! Американските и австралийските учени изобщо не са съгласни с колегите си от Нотр Дам. Те са наблюдавали развитието на 21 хил. деца и са забелязали, че бебетата, родени през зимата, имат по-висок коефициент на интелигентност и се справят по-добре с логическите задачи. Мислим си, че всички зимни бебета ще се съгласят с второто проучване.

1 2

Подобни статии

Top