10 години затвор за Иво Лудия, убил трима души на Околовръстното на Пловдив - DC news

10 години затвор за Иво Лудия, убил трима души на Околовръстното на Пловдив

Иво Даскалов призна изцяло вината си и фактическата обстановка и поиска съкратено съдебно следствие без разпит на свидетели

Иво Даскалов, познат с прякора си Лудия, ще лежи 10 години в затвора при първоначален общ режим, съобщава 24plovdiv.bg. Той остава без книжка за 12 години, реши Пловдивският окръжен съд. Даскалов призна вината си за катастрофата с 3 жертви на Околовръстното на Пловдив, с което заслужи намаляване на присъдата с една трета. Наказанието от 10 години е след редукцията.

“Признавам изцяло вината си. Съжалявам напълно за случилото се”, каза пред съдия Силвия Цанкова Даскалов. Той се съгласи и че цялата фактическа обстановка е правилно представена от прокурора, което му гарантира намаляване на наказанието с една трета.

На 2 май миналата година Даскалов празнувал Великден с Анета Ангелова и техни общи приятели в нейната вила в село Бойково. Подсъдимият пил ракия цял ден. Вечерта той, заедно с Георги Кирянов и Радослав Усков, се качил в джипа на приятелката си и тръгнал в посока Пловдив. На Околовръстното навлязъл в насрещното при изпреварване и се блъснал в друга кола. Установено е, че Даскалов се е движел със 180 км/ч. при разрешени 90. Той е седнал зад волана с 2,17 промила алкохол в кръвта.

След удара Радослав Устов и шофьорът на другата кола Николай Иванов загинали на място. Георги Кирянов изхвърчал от автомобила, след което е отведен в УМБАЛ “Свети Георги”, където издъхнал.

Според защитата причината Даскалов да седне зад волана е, че Усков е получил хипертонична криза. Подсъдимият се качил в колата, защото не е имало кой друг да го закара в болница. Адвокат Йордан Давчев контрира твърдението на прокурора Петър Петров, че Даскалов има 14 наказателни постановление и 5 фиша за нарушения на Закона за движение по пътищата, като прочете справка, според която подсъдимият има 2 пъти по-малко нарушения – 7, нито едно от които не е за тежки престъпления.

Частните обвинители и техните представители поискаха от съдията максимална присъда за Иво Даскалов. Според някои от тях  в случая става въпрос за самонадеяност, а не за небрежност. Прокурорът по делото от своя страна настоя и за отнемане на книжката на подсъдимия за 10 години. Той възрази срещу довода за хипертоничната криза и посочи, че ако е имало подобен проблем, е трябвало да се извика линейка, а не пиян шофьор да се качи зад волана.

Тримата защитници на Даскалов поискаха 10 минути почивка, след която адвокат Йордан Давчев посочи, че не е съществувал друг вариант във въпросната вечер. Той цитира показанията на свидетел, който е обяснил, че Даскалов му се е обаждал, за да го помоли да му уреди такси. “Освен това, моят доверител е карал към “Тракия”, защото трасето към “Смирненски” тогава беше в ремонт, а и Усков е искал да си вземе лекарствата”, коментира адвокатът в отговор на обвиненията, че клиентът му не е поел към най-близкото медицинско заведение.

Защитата също така отрече Иво Даскалов да е бил в “тежко алкохолно опиянение”, тъй като е успял да слезе по пътя от Бойково, който е с много завои.

Аз ще моля да определите наказание, различно от най-тежкото. Важна е не тежестта, а справедливостта”, каза пред магистратите Давчев.

Преди да се оттегли в съвещание, на което да определи присъдата на Иво Даскалов, съдебният състав даде на подсъдимия време за последни думи.

“Искам да изкажа най-искрените си съболезнования. По никакъв начин не мога да извиня действията си, просто исках да помогна. Тук съм, за да си поема отговорността. Просто искам справедлива присъда”, каза Даскалов.

Решението на Окръжния съд в Пловдив не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативния.

Снимка: 24plovdiv.bg

Подобни статии

Top